Många korta poster, eller färre långa?

Börja blogga 101Låt mig börja med att säga att det råder delade meningar kring huruvida det är bättre med många korta poster, eller färre men längre. Personligen tror jag det beror på vilket ämne du bloggar om, din läsekrets, samt hur du definierar ”många” samt ”färre”. Jag tror även det handlar om hur stor andel av dina läsare som prenumererar via RSS och liknande, eftersom du då har en direktkanal till dem.

Slutligen så handlar det förstås om vad du vill uppnå med din blogg och hur du vill få in läsare – skriver du i själva verket för sökmotorerna, alltså hoppas på att läsarna ska hitta dig via sökningar på Google, så är ett roligt videoklipp och fem ord inte direkt att föredra.

För- och nackdelar

Fördelen med många korta poster är att dina läsare alltid vet att det finns något på din blogg att läsa, och att det snart kommer mer. Kontinuitet ska inte underskattas, det ger definitivt resultat att uppdatera ofta och snabbt, i de allra flesta fall betyder det också att du skriver kort. Nackdelen är förstås att korta poster innebär mindre substans – även om du kan vara hur rapp och koncis som helst så får du helt enkelt mer sagt med en längre post. Urtypen av korta poster är dessutom ett YouTube-klipp eller något som snabbt kommenterar någonting (kanske en nyhet från en Twingly-ansluten sida?), och länkar vidare. Det är kanske inte så kul i sig, eller?

Ser man däremot till lite längre poster, som merparten av uppdateringarna här på Börja Blogga exempelvis, så är det betydligt matigare material. Det betyder å andra sidan att varje post tar längre tid att skriva, och då blir det i regel färre poster per dag och vecka. Uppdaterar du inte varje dag så finns det ingen anledning för läsarna att titta in dagligen, och det i sin tur kan betyda att dina besökarantal är lägre än de hade varit om du kört kortare, men mer frekventa, poster. Å andra sidan: längre poster har lättare att indexeras högt i sökmotorerna, och en välskriven artikel har större chans att bli länkad av andra bloggar, än en kort post som egentligen bara tipsar om ett roligt klipp med katter som gäspar.

Det ideala upplägget?

Jag tror som sagt att för- och nackdelarna är mer eller mindre värda beroende på vad för typ av blogg man har. Se på den uppsjö av modebloggar vi har i Sverige, med korta inlägg baserade på bilder på snygga kläder, dagens outfit och liknande – de klarar sig mer än väl på det. Motsvarande fungerar troligtvis inte om du skriver om politik, då behöver du underbygga dina resonemang, annars känns det bara kort och hafsigt.

Överlag tror jag man mår bäst av att blanda kortare poster med längre. Det ger snabbheten och kontinuiteten samt känslan av att det alltid finns något nytt att läsa på din blogg, samtidigt som du kan etablera din ställning med längre poster och därmed kanske få lite fler länkar och bättre sökmotorranking.

Olika läsare tycker också om olika typer av material. Vissa tycker det är kul med bra korta tips på ytterligare läsning, medan andra anser att den typen av material är ointressant och föredrar längre poster. Vad du själv väljer för din blogg handlar mycket om vad du tycker om att skriva, men också på vad dina läsare reagerar på. Var uppmärksam på kommentarerna på dina poster, samt på din bloggs besökarstatistik – då bör du kunna räkna ut vad som fungerar för dina läsare.

Vad passar för just min blogg?

Det du vill skriva, först och främst! Har du ingen som helst lust med att skriva många korta poster varje dag så ska du inte göra det, även om det kanske är det bästa för din blogg i teorin. Tycker du inte det är kul och givande att driva din blogg så spelar det ingen roll vad du väljer, du kommer inte orka med det särskilt länge. Dessutom: ju bättre material, desto fler besökare – det gäller faktiskt så gott som alltid. Tyvärr går det inte alltid så fort, rätt personer ska ju hitta dina alster, men det är en annan historia.

Annars tror jag det är ämnet som gäller. Jag har tagit mig friheten att generalisera hårt med en lista på bloggtyper och vad som passar dem här nedan. Ta den med en nypa salt, och se den som rådgivande i dina funderingar på vad som passar din blogg.

Borde fokusera på kortare poster:

 • Modebloggar.
 • Prylbloggar (gärna längre tester dock).
 • Nyhetsbloggar (fast analyser är bra).
 • Webbtipsbloggar.
 • Videoklippsbloggar.
 • Skvallerbloggar.
 • Företagsbloggar (av den produktorienterade sorten).

Borde fokusera på längre poster:

 • Politiska bloggar.
 • Debattorienterade bloggar.
 • Guide- och lektionsbloggar.
 • Företagsbloggar (av den kommunikativa sorten).

Hur fördelar du mellan korta och långa bloggposter, och varför?

 • Jag har en av de bloggar du inte tar upp som exempel, en vardagsblogg får jag väl kategorisera den som eftersom den mest handlar om vad jag stöter på i mitt liv, händelser, nyheter, filmer, böcker, funderingar, barnen, katterna, arbete, arbetslöshet mm. Eftersom ämnena sprids så blir det en blandning av långt och kort. Däremot borde jag lära mig att skriva kortare än vad jag gör tror jag. Broderar lätt ut texten i onödan. Jag redigerar sällan det jag skriver utan det går från huvudet till fingrarna till bloggen. Men så har jag inga ambitioner att bli en stor bloggare heller. Jag är nöjd om jag ibland får lite återkoppling på det jag skriver. Men det borde finnas ”skrivkurs för bloggare” där man får hjälp att granska sina inlägg och återkoppling på hur de kan bli bättre.

  På Pricerunners filmblogg måste jag vara lite striktare, vissa saker skall med och då blir det ganska långt, hittills har de varit nöjda med mina texter.

 • Jag försöker själv att blanda längre poster med lite kortare notiser och blänkare ibland, och jag tycker det fungerar bra.

 • Béatrice Karjalainen
  Just vardagsbloggar är svåra, de blir ju verkligen vad bloggaren själv vill att de ska vara. Blandar och ger. Gillar tanken med skrivkurs för bloggare, den ska jag suga på ett tag!

  Danne
  Kan du se någon skillnad på hur de bemöts av läsarna? Fler kommentarer, fler inlänkar, fler läsare på endera sorten exempelvis?

 • Ola

  Mycket bra inklägg. På Ohsohightech har vi valt att ha två kategorier där vi har en vi kallar kortfattat där vi inte har samma press på oss att skriva nån monsterartikel. Men så har vi också Artiklar där ribban ligger lite högre.

 • Man skriver tills man sagt det man har att säga. Sedan slutar man att skriva.

 • Pingback: Breaking news: Bloggläsare är olika! « Halvars huvudsaker()

 • Jag har en vardagsblogg… dagbok kanske man kan säga … och mina inlägg växlar men mest är de ”halvlånga”. Jag vill gärna skriva minst ett inlägg per dag och får nästan ”ångest” om jag inte har möjlighet till det. Det går nog inte att generalisera hur långa blogginläggen optimalt skall vara. Tror Skatan

 • Har funderat på det här själv. Gillar mest lite längre inlägg, inte så långa att man behöver scrolla dock. Samtidigt bestod ett av de bästa inläggen jag läst i veckan av bara några få ord så det beror verkligen på.

 • vad räknas fotot blogg som då? kort eller långt?

 • Var och en måste hitta sitt rätta mått. Man borde först ställa sig frågan – varför skriver man? För att vara den man är (vilket innebär att man måste köra sitt race) eller för att vara den man inte är (bara för att locka läsare).

 • Vi läser tryckta texter och webbtexter på olika sätt. Vi har inte lika mycket tålamod med webbtexter som med tryckta texter och därför ska man tänka på det när man skriver för webben.

  Jag delar upp texten i många stycken. Inleder de första orden i varje stycke med ‘fetning’. Det blir behagligare för ögonen om det finns space och fetningar i början av styckena.

  Jag skriver både långa och korta texter och tänker alltid på det här med space och fetning.

  Ibland möter man webbtexter som är helt kompakta! Jag tappar intresset ganska omgående när det inte finns någonstans att vila ii texten.
  Men det är jag det 🙂