Så installerar du Google Analytics på din blogg

Det är alltid kul att hålla reda på hur många läsare man har, vilka sökord som leder dem till bloggen, och vad som gillas och (indirekt) ogillas. Ett av de bättre sätten att hålla koll på sin webbstatistik är Google Analytics från, just det, Google.

Du behöver ett Google-konto för att kunna använda Analytics. Det är gratis, och kanske har du redan ett. Kör du Gmail, Google Kalender, eller har skaffat dig en Google-profil, så har du ett konto. Annars får du registrera.

Då kör vi!

Observera att Google Analytics bara fungerar på egenhostade bloggar. Du kan alltså inte lägga till Analytics på en blogg hos wordpress.com eller Aftonbladet Blogg exempelvis. Du behöver ha bloggen på ett webbhotell.

Rättelse! Aftonbladet Blogg har stöd för Analytics med en widget, ett väldigt bra initiativ. Läs om hur här, tack till Mymlan.

Har du det? Bra!

Först ska du aktivera Analytics. Gå till google.se/analytics och klicka på knappen till höger. Sidan bör se ut som på bilden här nedan, men om den inte gör det så behöver du registrera dig först. Länken hittar du under knappen.

Gå in på Analytics

Om allt går vägen så bör du få möjlighet att skapa ditt första konto nu. Analytics kan hålla reda på flera webbplatser, så skapa ett per domän. Så här ser det ut:

Registrera webbplats

Fyll i allt bäst du kan, domän och välj rätt land och sådant.

Nu får du din spårningskod (du vill använda den nya, se bilden nedan), vilket är ett javascript som ska läggas in sist i dina filer. Vi kommer till det snart. Börja med att kopiera det, alltså hela kodsnutten i rutan.

Spårningskoden

Den här koden ska klistras in på din blogg, eller rättare sagt i din bloggs tema, precis innan body-taggen stängs. Om du kör WordPress betyder det att du öppnar footer.php i temat du använder, och letar rätt på den här koden långt ner i filen:
Stoppa in koden enligt följande:


(--- HÄR STOPPAR DU KODEN FRÅN ANALYTICS ---)


Spara och ladda upp. Klart! Nu är det bara att vänta på att Google Analytics ska börja följa din statistik. Det kan ta några timmar.

Nytt tema? Glöm inte att klistra in spårningskoden på samma sätt – det är den som håller reda på din statistik. På så sätt blir det inga avbrott.

Kör inte WordPress? Leta rätt på filen där body-taggen stängs, alltså:


Placera koden på raden ovanför, alltså:

(--- HÄR STOPPAR DU KODEN FRÅN ANALYTICS ---)

Samma princip gäller förstås vanliga webbsidor.

Slutligen…

Google Analytics är ett avancerat statistikprogram. Du kan nöja dig med det enklaste, klicka bara på Visa rapporter när du gått in i Analytics, och du får fina grafer som du dessutom kan ställa in bäst du vill. Gillar du verkligen att mala siffror kan du däremot ställa upp mål och ta reda på varifrån din trafik och sådant. Klicka runt, var inte rädd för Googles hjälpavsnitt (de är stundtals bra), och prova dig fram. Så länge du inte tar bort din webbplats från Analytics så kan det inte hända så mycket.

 • Eva

  Vad lätt det var.
  Tack för ytterligare ett bra tips.

 • Jag provade Google analytics för ett tag sedan och var inte särskilt nöjd (jag minns inte varför så det kanske är läge att prova igen), istället använder jag http://www.statcounter.com som verkar fungera på liknande sätt.

 • Men Aftonbladet blogg har stöd för Google Analytics sägs det: http://blogg.aftonbladet.se/supportbloggen/2009/05/anvand-google-analytics-for-statistikmatning

 • Varsågod Eva!

  Martin, såvida Statcounter inte har lyft sig något enormt så ger Google Analytics betydligt mer data och möjlighet att följa upp sina besökare. Däremot undrar jag om Statcounter kanske rapporterar i realtid, medan Analytics ligger lite efter hela tiden. Jag har alltid vald Sitemeter framför Statcounter, men sedan Analytics släppte så har det känts som det bästa alternativet. Ska titta närmre på de här knappstatistiklösningarna längre fram dock.

  Tack Mymlan, uppdaterade posten!

 • Även Blogspot har stöd för Analytics, vilket inte är så konstigt eftersom det också är en Google-tjänst.

 • Hej – försöker installera Google Analytics på min mans blogg efter din beskrivning (har WordPress) men undrar exakt var jag ska klistar in den nya koden (hur jag kommer dit?) Det blev tvärstopp efter att jag fått den nya koden. Är tyvärr inte så haj på sånt här…. Skulle bli väldigt tacksam för hjälp!

  Mvh,
  Åsa

 • Åsa,
  Du behöver redigera temat som körs på bloggen, det hittar du i wp-content/themes/temats-mapp (mer precis sökväg kan du se på temasidan i admin, i beskrivningen för temat) och öppna footer.php. Där letar du rätt på wp_footer() som beskrivs i posten ovan, och klistrar in koden UNDER denna.

  Alternativt använder du en plugin, i vilket fall du klistrar in koden på pluginens inställningssidor.

 • Petra

  Hur gör jag om jag har Metrobloggen då? Finns ingen någonstans

  Mvh Petra

 • Pingback: Google Analytics för Facebook fan page | David Paulsson()

 • Var ska man mata in den där koden om man har blogspor??? :S

 • Grymt kul! Tack 🙂

 • Hur utesluter man sin egen surfning på den webbplats man lagt upp på Analytics? Jag vill inte att den skall komma med i statistiken. Kan man utesluta en IP-adress eller en USER?

  /Rickard

 • Tackar så väldans mycket! Skoj och användbar funktion.

 • Hejsan!
  Fungerar det på ex, blogg.se ellerwebblogg.se?

  mvh

 • om man har ett nytt tema och redan har ett konto, och vill instalera koden igen, hur gör jag då? vart hittar jag koden? mejla mig gärna svar så blir jag JÄTTEGLAD <3 😀

 • Ewunia

  Hej, Jag kan inte hitta delen i footer.php i min thema. Använder mig av WordPress. Hur ska jag göra?