Visa senaste nytt med Google News

Google har släppt en ny funktion som låter dig klistra in en ruta som visar de senaste nyheterna från Google News från ett antal fördefinierade nyckelord och/eller kategorier. Det kan vara en bra idé om du exempelvis bloggar om politik, nyheter, sport, eller liknande brett ämne som medierna skriver en hel del om – då får du en automatisk nyhetsrulle från Google News.

Så här kommer du igång.

I mitt exempel så handlar det förstås om bloggande. Jag går till NewsShow Wizard-sidan och väljer storleken på min nyhetsrulle. Just nu kan man bara välja mellan 728×90 pixlar (leaderboard på annonsspråk) samt 300×250 pixlar (även känt som rektangel eller medium rectangle hos Google). Det blir den senare.

Som synes kan man välja mellan speciella fördefinierade Search Topics, alltså ämnen, och de känns igen från Google News-sajten. Om inget av dessa passar så kan du istället fylla i några nyckelord, det gör du i rutan för Search Expressions. Nyckelorden separerar du med kommatecken. Jag valde följande:

bloggar,blogga,Twitter,mikroblogg,Bloggy,mikroblogga,Jaiku,WordPress

News Edition är vilket lands nyheter du vill visa, jag valde Sverige men har du en engelskspråkig blogg så kan det nog vara klokt att välja auto-valet – då kommer dina läsare att få relevanta resultat från sitt land. Result Set Size är helt enkelt hur många resultat som skall visas per nyckelord/ämne innan rullen bläddrar vidare till nästa.

Så här blev mina val:

Mina Google News-val

Längre ned på sidan visas ett demo på hur rullen ser ut, och under den får jag koden som jag skall klistra in på min sida. Det här är min kod:


Den har jag alltså klistrat in här nedan (plus lite centrering för sakens skull), och resultatet blir så här bra:

Inte så komplicerat, eller hur? Det enda du verkligen bör tänka på är vilka nyckelord samt ämnen du väljer, samt sist – men inte minst – om du verkligen behöver nyhetsrullen. Man skall inte stoppa in saker på sin blogg utan anledning, så se till att det passar dina planer.

 • Nils Östergren

  Kul för en nybloggare att följa dig. Dina tips kommer ungefär i samma ordning och takt som jag behöver dem. Det sparar en hel del möda, även om jag börjat med Blogger och väntar med WP.

  Firefox och IE7 vill tyvärr inte visa Google News i Blogger. IE7 protesterar: ”den url som ska avkodas är inte en giltig kodning”.

  Någon som löst det?

 • Nils Östergren

  Vore det inte bättre om ett klick på en nyhet öppnade ett nytt fönster/flik?

  För övrigt genererar nyhetsrullen på den här sidan i IE7 felmeddelandet: ”google.elements.NewsShow är null eller inte ett objekt”. Men den visas som den ska.

 • Kul att du har nytta av mina tips, Nils! Förhoppningsvis löser Google problemen, med Internet Explorer 7 inom kort. Lite klumpigt av dem får man nog säga.

  Däremot vet jag inte om jag håller med dig om att öppna länkarna i ett nytt fönster. Det är så lätt att öppna i nya flikar idag, genom att högerklicka och välja det, och vissa webbläsare gör det till och med automatiskt, så jag tycker att man skall vara försiktig med att tvinga på nya fönster. Bättre att låta läsaren själv välja.