Börja matblogga?

Efter mode så är antagligen mat det största området när det kommer till bloggar. Och det är egentligen inte så konstigt. Något som man upplever flera gånger varje dag är det inte konstigt att man engageras av. Det är dessutom ett område som bloggen tillför mycket till. Vi har i alla tider delat recept och annat med varandra, tipsat om viner och diskuterat restaurangbesök. Bloggen kombinerar detta personliga utbyte med räckvidden hos tidsskrifter och kokböcker och tillför på så vis mycket som nytt medium.

Jag tänkte dela med mig lite av mina erfarenheter och tankar kring att blogga om mat och några tips till den som funderar på att börja med det. Artikeln fokuserar på det som är specifikt eller extra viktigt för en matblogg. Resten finns det andra utmärkta artiklar om här på Börja Blogga.

En bild säger mer än tusen ord

Bloggande är för de flesta förknippade med text, men för matbloggar är ordet helt klart jämställt med bilden. Ordspråket ”en bild säger mer än 1000 ord” snarast en underdrift, bilder är A och O när det gäller matbloggande. Det är med dem du förmedlar matupplevelsen. Lägg lika mycket fokus på dem som på texten. Ta den extra tiden till att retuschera och putsa till det lite

Att fotografera är långt ifrån enkelt, tvärtom! Och precis som med allt annat kräver det övning. Läs andra matbloggar för inspiration och öva själv. En matbloggare med matbilder jag gärna låter mig inspireras av är Helena Ljunggren.

Välj ett smalt ämne

Mat och dryck är oerhört breda områden som det finns väldigt många bloggar inom. Trots att det kan verka motsägelsefullt är flera av de mest vällästa bloggarna dock inriktade på ganska smala ämnen. Några exempel man kan nämna är Söta saker (namnet säger kanske allt), Pain de Martin (bloggade främst om surdegsbakning), och Who cut the cheese? (ost, ost, ost och mera ost). Anledningarna till att dessa bloggar är populära är flera:

  • Det är enklare att bli expert om man fokuserar på ett mindre område
  • Man kan gå in mer på djupet istället för att alltid skrapa på ytan
  • Det är lättare att kommunicera bloggens innehåll till läsare

Så, vilket ämne inom mat bultar ditt hjärta för? Det kan vara pannkakor, långkok, indiskt, LCHF eller husman. Inget ämne är för smalt eller konstigt. Det finns en publik för allt.

Bra länkar

Som avrundning tänkte jag bjuda på ett par länkar som du kan ha nytta av i ditt matbloggande.

Anton Malmberg skriver matbloggen Matlykka.se och driver till vardags webbutiken Lykka.se. Han nås enklast som @antonmalmberg på Twitter eller anton at lykka.se.

Foto: Elin Waldenström

  • Tack för tipsen! Jag arbetar med catering i Stockholm och vi har även en blogg som kommer bli betydligt mer uppdaterad inom kort. Redan idag behandlar vi ett stort antal ämnen och framförallt är vi värda ett besök om ni behöver tips inför ert bröllop .

    Välkomna!

  • Tack för tipsen! Jag arbetar med catering i Stockholm och vi har även en bloggsom kommer att bli betydligt mer aktiv inom kort. redan idag behandlar vi ett stort antal ämnen och framförallt är vi värda ett besök om ni behöver tips inför ert brollop.

    Välkomna!