WordPress-tips: Locka läsarna ner i arkivet med relaterade länkar

WordPress-tipsDet förra WordPress-tipset handlade om en plugin som tog bort intern pingning, alltså inga fler trackbacks inom din egen blogg. Vissa tyckte inte att det var en bra idé, eftersom trackbackarna länkar besökaren vidare till annan läsning. Det är bra att länka sina besökare djupare ner i ditt bloggarkiv, men det finns bättre sätt än att göra det än via dina egna kommentarer: automatiska länkar till relaterade poster. Läs mer

Använd bloggen för att bli en auktoritet

Bli en auktoritetAtt man kan tjäna pengar på att blogga är välkänt, alla framgångssagor som stötts och blötts i kvällstidningarna är bevis nog. Det är inte heller en hemlighet att de flesta som lägger upp annonser på sin blogg knappt drar in kaffepengar, vilket självfallet ställer frågan hur man ska tjäna något på sin blogg. Annonser är ju det uppenbara direkta flödet av vinst, nämligen utbetalade pengar för klick och/eller visningar, så vad gör man om man inte kan tjäna pengar på dem?

Man använder bloggen för att etablera sig som en auktoritet.

Det här är något jag själv har lutat mig på och byggt omkring de senaste åren, för även om det går att tjäna pengar på en annonsdriven sajt, så är det knappast det lättaste. I synnerhet inte idag, när vi är mitt i en finanskris och annonsmarknaden är svag. Läs mer

Lördagstipset: Så blir dina bloggposter bättre

Det är ett självklart råd, men det skadar inte att säga det igen eftersom förvånansvärt många inte följer det: Läs igenom vad du skrivit innan du publicerar din bloggpost!

Jag är medveten om att vissa bloggar bygger på att tankar och innehåll bara ska välla ut, utan filtrering, rim eller reson. Om det är ditt koncept så kan du sluta läsa nu, du gör redan rätt. Men är du intresserad av att trimma ditt innehåll så läs igenom vad du skrivit innan du publicerar. Det innefattar för övrigt även koll av alla länkar (det smyger lätt in tokigheter), en snabbtitt på eventuella bilders placering, samt översyn av eventuell specialkod du har i din post. Väl spenderad tid vill jag lova, och så slipper du pinsamma fadäser också.

Tänk på vad du skriver i din blogg

Tänk efter föreDet är lätt att tro att det du skriver online försvinner när du tar bort det. Så är inte fallet, innehållet cachas av bland annat Google, vilket betyder att det faktiskt går att gräva upp saker som är försvunna eller borttagna. Rent historiskt är det förstås en bra sak, men det finns en baksida.

Om du skrivit något dumt i din blogg, och tar bort det, så kan det fortfarande hittas online!

Det kan vara allt från alltför personliga saker, till komprometterande eller arbetsmässigt olämpliga. Idag söker potentiella arbetsgivare på nätet, och hittar de olämpliga bloggposter – om än borttagna från din blogg – så kan det mycket väl tala emot dig. Så tänk på vad du skriver i din blogg, och online över huvud taget, du vill ju inte behöva sota för det resten av livet!