Vill du också ha en grön avatar på Twitter?

Maxa MikrobloggenOroligheterna i Iran har säkert inte undgått någon. Tro det eller ej, men det finns faktiskt en koppling till mikrobloggtjänsten Twitter. Dels för att Twitter, med hashtaggen (va?) #iranelection är en av få kommunikationsformer som inte hårdcensureras för iranierna, och dels för att det har dragit igång en ”gör din avatar grön för att visa ditt stöd för protestanterna i Iran”-kampanj. Den typen av kampanjer dyker upp lite då och då. Läs mer

Twitter för research

Om du fortfarande är tveksam till mikrobloggande och inte känner dig övertygad efter att ha läst mina fem skäl till varför du bör göra det, så kanske det här hjälper? Thomas Mattsson på Expressen berättar nämligen att Twitter var källan till en story om – hör och häpna – Britney Spears som man nyligen publicerade. Det är inte så konstigt, konversationen på Twitter är bred.

Mikrobloggar i allmänhet är alldeles utmärkt för research, uppslag, och idéer.

Skydda ditt varumärke på mikrobloggarna

FöretagsbloggandeDe flesta företag är medvetna om att de behöver registrera domännamn för sina varumärken, inklusive företagsnamnet, eftersom det kan bli stökigt värre annars. Idag är domännamnsnappning förvisso inte samma problem som förr, men det är onödigt att försätta sig i den situation, och domännamn är billiga. Självklart val.

Lika självklart är det inte att skydda sina varumärken på mikrobloggar (och andra sociala nätverk) som Twitter, Bloggy eller Jaiku. Att få gör det har varit uppenbart, men Mahir PR:s kartläggning av Sveriges 40 största annonsörer är en deprimerande bekräftelse. Läs mer

Twitter blir bättre på webben

@tdhseTwitter, som är en populär mikrobloggtjänst, har blivit lite bättre på webben. Förut kunde man bara spåra @replies, alltså svar av modellen @användarnamn (jag har t.ex. @tdhse på Twitter), om det var det första som skrevs i uppdateringen. Man kunde alltså spåra ”@tdhse Skaffa nya solbrillor” med hjälp av @replies-länken på webbsidan, men inte ”När ska du köpa nya solbrillor @tdhse?”.

Nu har det blivit ändring på det! Istället för @replies står det @användarnamn i högermenyn, och klickar du på länken så visas tweets där användarnamnet nämns, oavsett var och hur det gör det. Ingen nyhet för de av oss som använder separata program för att uppdatera Twitter, men en stor nyhet för webbanvändarna.

Nio mediepersoner om varför de mikrobloggar

MedievärldenMedievärlden, som för övrigt just fått ny design (och även har en blogg), har pratat med nio mediepersoner om varför de använder mikrobloggar. Det är en hel del intressanta svar där, så kika gärna – om inte annat för att få några idéer. Flera av de tillfrågade är dock inte direkt gamla i gamet, många har blott några månaders mikrobloggande under bältet, vilket gäller för en rätt stor andel av befolkningen.

Läs artikeln här, och vill du själv ge dig på mikrobloggande – vilket du så klart borde – så har vi en introdukationssida om det!

Så här uppdaterar du Twitter och Jaiku från Bloggy

Maxa MikrobloggenDet finns i huvudsak tre stora mikrobloggtjänster i Sverige, nämligen svenska Bloggy, amerikanska Twitter, och (ursprungligen) finska Jaiku. Läs mer om dem på vad är en mikroblogg-sidan, det är för övrigt en bra introduktion till mikrobloggande i allmänhet.

Så vilken ska man välja? Det blir väldigt rörigt om man ska uppdatera alla, men lyckligtvis finns det några små trick för att få det hela att fungera lite bättre. Som att uppdatera sitt Twitter-konto från sitt Bloggy-konto till exempel. Läs mer

Håll koll på tidsbovarna i bloggosfären

Ta tidenDet är väldigt lätt att bli beroende av att läsa bloggar, hänga på forum, surfa runt på Facebook, eller vara aktiv på någon av de mikrobloggtjänster som finns. Man ”ska bara kolla” och plötsligt har man surfat bort två timmar. Nu är det förvisso inte nödvändigtvis så att det är två bortkastade timmar, men likväl är det tid som man kanske hade tänkt använda till annat.

I bloggosfären är det synnerligen lätt att gräva ned sig. Använder du RSS för att prenumerera på uppdateringar så är det lätt att fastna i alla nya bloggposter som skrivs – de skickas ju direkt till din RSS-läsare. Detsamma gäller om du hänger på Twitter eller Bloggy – det skrivs så väldigt mycket att det är lätt att man fastnar, och kastar sig in i konversationerna.

Så vad kan man göra för att få kolla på tiden? Läs mer

Mikrobloggande ledde till TV4 och Nyhetsmorgon

För alla ni som undrar varför man bör mikroblogga så har apotekaren Malin svaret. Hon hamnade nämligen i TV4:s Nyhetsmorgon tack vare sitt mikrobloggande på Bloggy.

Igår när jag var på väg hem med plakatmaterial och flygblad, uppmärksammade min pojkvän Rasmus att Niklas berättat att han skulle vara redaktör under dagens Nyhetsmorgon. Vilket tips! Eftersom Niklas började följa mig när han blev medlem på Bloggy kändes det helt naturligt att fråga om han var intresserad av en nyhet…

Läs Malins bloggpost om saken här.