RSS – Really Simple Syndication

RSS ikon

RSS står för Really Simple Syndication och är ett sätt att leverera innehåll på. Alla bloggplattformar värda namnet – oavsett om de är av den hostade typen eller den sort du installerar på ditt webbhotell – har stöd för RSS (eller motsvarande protokoll).

Så här säger Wikipedia om RSS:

RSS används för att visa sammanfattande eller fullständigt innehåll av text från exempelvis webben, tillsammans med en (permanent) länk till ursprungsplatsen, en så kallad syndikering.

Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-kanal, RSS-flöde eller RSS-fil. Alternativt används engelskans motsvarigheter, RSS feed, RSS stream eller RSS channel.

Innan du lägger ut din RSS-kanal offentligt så kontrollera att din RSS-feed fungerar som den ska genom att verifiera koden.

Börja Blogga har förstås ett RSS-flöde, flera faktiskt. Du hittar dem på prenumerationssidan.

Hur använder man RSS?

RSS-flöden kan användas på många olika sätt, men de vanligaste är dels att prenumerera på uppdateringar, och dels att visa de senaste uppdateringarna från en källa på webben.

För att prenumerera på uppdateringar via RSS så behöver du en RSS-läsare. Det kan vara ett fristående program, eller en webbtjänst som läser RSS-flöden. Letar du efter RSS-läsare på nätet så hittar du åtskilliga alternativ. Vill du, som jag, använda en webbtjänst för att läsa RSS-flöden så rekommenderar jag Google Reader eller, lite enklare och inte lika tekniska, svenska Bloglovin’.

Gemensamt mellan alla RSS-läsare är att du anger en webbadress till ett RSS-flöde, och så hämtar läsaren de senaste uppdateringarna från den adressen. På så sätt kan du hålla dig a jour med alla webbplatser och bloggar du följer på ett ställe, det är väldigt behändigt.

feed-icon-32x32Håll utkik efter RSS-ikonen (kan laddas hem här), som du ser till höger, på webbplatser. Klickar du på den så får du vanligtvis sajtens aktuella RSS-flöde(n).