Betalar du för Akismet?

Akismet

Akismet är en populär tjänst för att hantera kommentarsspam, ett allt för vanligt problem för bloggar. Till WordPress med flera bloggplattformar (du kan till och med använda Akismet till Disqus) så medföljer rentav ett tillägg som gör att du snabbt och lätt kan komma igång.

Men visste du att du, om du driver en kommersiell blogg och/eller tjänar pengar på bloggen, måste betala för Akismet? Det glöms lätt bort – läs mer om det på Akismets webbplats.

Mer WordPress-trubbel

Först var det den så kallade WordPress-attacken (som inte är så mycket attack), och nu är det Tamifluspam som uppmärksammas. Nikke Lindqvist skriver bra om problemet. Populära (och trevliga) webbhotellet Binero är extra drabbat den här gången. Nikke guidar till hur du kollar om du är drabbad, så se till att läsa hans post – i synnerhet om du använder Binero!

Erbjuden €6000 för en domän? Gå inte på det!

Jag, och många andra, har fått det här erbjudandet. Faktum är att jag fått det på flera av mina domäner, men tdh.se förärades med en kommentar. Det tycker jag var kul, för det betyder att jag inte har några som helst betänkligheter att återposta den:

Kära webbmästare,

Jag är intresserad av att köpa din webbsida (tdh.se) för 6000 euro.
Vi skulle vilja använda din sida för en av våra uppkommande projekt.

Våran erbjudande är seriös, och om du också är seriös, så kan vi förhandla om priset.
Vi kan även använda oss av en tredje parti för transaktionen av pengarna: Sedo.com.

Om det här intresserar dig så kontakta mig snarast.

Med Vänliga Hälsningar,

Andre de Groen
TEL: +31.650537196
MAIL: gin@quicknet.nl

Det här är en domänscam! De har pågått ett tag, men på sistone har många svenska bloggare utsatts. Självfallet ska man vara oerhört försiktig när man köper och säljer med sina domäner. Det finns seriösa aktörer så klart, men de massmejlar inte ut erbjudanden av det här slaget direkt…

Några ord om kommentarsmoderering

Börja blogga 101De flesta bloggsystem låter dina användare lämna kommentarer på dina poster. Ibland håller läsarna med dig, ibland inte alls. De flesta är trevliga, eller åtminstone inte otrevliga, när de kommenterar, men långt ifrån alla. Lägg till spammare och personer som bara vill förstöra, och man förstår varför det alltid finns ett alternativ att moderera kommentarerna. Med det menas att de inte publiceras på din blogg förrän du godkänt dem.

Det har sina för- och nackdelar. Läs mer

Släpp inte in spammen – aktivera Akismet

Spam på bloggar blir allt vanligare, med allt från automatiserade spamlänkar till diverse suspekta sajter, till personer som tror att de kan öka sökmotorkraften för en domän genom att få länkar i bloggars kommentarer.

Akismet Det vill man förstås inte ha på sin blogg, och det är där spampluginen kommer in. WordPress-användare är van vid Akismet, som medföljer bloggplattformen – men den är inte aktiverad från början. Därför är det första du skall göra är att gå till pluginsidan i gränssnittet och aktivera Akismet, och sedan fylla i din API-nyckel. Nyckeln får du från WordPress.com, så du måste registrera ett konto där för att få tillgång till tjänsten.

Men Akismet finns till betydligt fler plattformar än WordPress, och allt är inte ens bloggar. Du hittar den fulla listan här, och bland de mer intressanta systemen som stöds återfinns bloggplattformerna Movable Type och Expression Engine.