Vad fungerar med WordPress 2.8?

Har du uppgraderat till WordPress 2.8? Jag vet, jag har redan skrivit en del om det här, och mycket mer har sagts i kommentarerna på båda posterna.

Så sätt igång, uppgradera nu!

WordPress-tips: Google Analytics på nolltid

WordPress-tipsOm du inte orkar installera statistikprogrammet Google Analytics manuellt så finns det lyckligtvis plugins som gör det åt dig, i alla fall om du kör en egen installation av WordPress.

Mest spridd är nog Joost de Valks Google Analytics for WordPress. Förutom att lägga in Analytics på din WordPress-blogg så håller den koll på dina klick också, vilket är trevligt. Ett annat alternativ är Google Analyticator, aningen mer avancerat med besöksräknare och allt.

Tänk på att båda dessa plugins kräver att du skapar ett Google-konto och aktiverar Analytics! Annars går det minsann inte.

WordPress-tips: Påminn dig själv att uppdatera

WordPress-tipsGlömmer du bort att uppdatera din blogg ibland, eller har du kanske flera bloggar där vissa inte behöver uppdateras så ofta? Kör du en egen installation av WordPress så är kanske PJW Blogminder något för dig – en plugin som skickar påminnelser till bloggens författare när det börjar bli dags att uppdatera. Lyckligtvis kan man ställa in hur ofta den ska tjata…

Läsarfrågan: Min WordPress-databas kraschar hela tiden, vad ska jag göra?

LäsarfråganDet trillar in en och annan bloggfråga till mig, och framöver tänkte jag besvara dem här, lite då och då. Jag brukar försöka hinna att hjälpa till direkt, men ibland räcker inte tiden till, och ibland får jag upprepa mig.

En av de vanligaste frågorna kommer från bloggare som ligger på webbhotell, kör WordPress, och får se sin databas bli överbelastad. Det här är ett problem som blir alltmer ovanligt, förr kändes det verkligen som att man behövde en maffig databasserver för att hantera stora WordPress-sajter, men så är det inte längre. Systemet har blivit betydligt mer stabilt, och för de allra flesta betyder det att de inte behöver bry sig om att optimera det. Läs mer

WordPress-tips: Locka läsarna ner i arkivet med relaterade länkar

WordPress-tipsDet förra WordPress-tipset handlade om en plugin som tog bort intern pingning, alltså inga fler trackbacks inom din egen blogg. Vissa tyckte inte att det var en bra idé, eftersom trackbackarna länkar besökaren vidare till annan läsning. Det är bra att länka sina besökare djupare ner i ditt bloggarkiv, men det finns bättre sätt än att göra det än via dina egna kommentarer: automatiska länkar till relaterade poster. Läs mer

WordPress-tips: Sluta pinga dig själv

WordPress-tipsAv någon anledning så tycker WordPress att länkar internt ska registreras som trackback. Du pingar i praktiken dig själv varje gång du länkar internt. En lösning är att skriva relativa länkar, alltså omvandla http://borjablogga.se/svenska-pinglistan/ till /svenska-pinglistan/ – vilket fungerar på sajten men blir helt fel om någon läser din blogg via en RSS-läsare.

Lyckligtvis finns det en smart plugin som heter No Self Pings. Ladda upp till wp-content, aktivera, och vips så blir det inga interna trackbacks på bloggen. Mycket smart.

Delta i Internet Explorer 6-kampanjen

IE6: The Final BattleWebbläsaren Internet Explorer 6 släpptes 2001 och används fortfarande, så tokigt är det. Hade den varit bra så hade det väl inte varit hela världen, men nu är det så att den är osäker och läser webbsidor dåligt, vilket betyder att den ställer till problem för webbutvecklare. Och inte vill du väl ge dina besökare en dålig upplevelse när de är på din blogg?

Just nu pågår en kampanj för att få de som fortfarande sitter med Internet Explorer 6, eller IE6 som det förkortas, att uppgradera till en nyare version (sjuan finns ute, och åttan kommer snart) alternativt en annan webbläsare. Det är ett bra initiativ, så självfallet ska du medverka med din blogg! Läs mer

Lördagstipset: Avaktivera alla widgets i WordPress

David Mårtensson var snäll nog att hacka ihop en liten plugin till WordPress som avaktiverar alla widgets med ett klick. Ett bra litet verktyg när det är dags för uppgraderingar, eller när du får problem med dina widgets av någon anledning. Självfallet är pluginen (eller tillägget som vissa säger) gratis, ladda hem Widget Control här.

Lördagstips: Sociable på svenska

Simon Sundén har gjort en svensk version av WordPress-pluginen Sociable. Det är en trevlig liten sak som lägger till knappar på din blogg så att man lätt kan skicka sina bloggposter till sociala sajter och nätverk som Pusha, Facebook, samt inte minst mikrobloggar som Bloggy. Så här kan det se ut:

Sociable Swe i aktion

Simon publicerar även koden för hur man kan stoppa in nämnda knappar manuellt i sitt WordPress-tema, så föredrar du social länkning på det viset så är det en bra plats att utgå från.