WordPress-tips: Google Analytics på nolltid

WordPress-tipsOm du inte orkar installera statistikprogrammet Google Analytics manuellt så finns det lyckligtvis plugins som gör det åt dig, i alla fall om du kör en egen installation av WordPress.

Mest spridd är nog Joost de Valks Google Analytics for WordPress. Förutom att lägga in Analytics på din WordPress-blogg så håller den koll på dina klick också, vilket är trevligt. Ett annat alternativ är Google Analyticator, aningen mer avancerat med besöksräknare och allt.

Tänk på att båda dessa plugins kräver att du skapar ett Google-konto och aktiverar Analytics! Annars går det minsann inte.

WordPress-tips: Påminn dig själv att uppdatera

WordPress-tipsGlömmer du bort att uppdatera din blogg ibland, eller har du kanske flera bloggar där vissa inte behöver uppdateras så ofta? Kör du en egen installation av WordPress så är kanske PJW Blogminder något för dig – en plugin som skickar påminnelser till bloggens författare när det börjar bli dags att uppdatera. Lyckligtvis kan man ställa in hur ofta den ska tjata…

WordPress-tips: Locka läsarna ner i arkivet med relaterade länkar

WordPress-tipsDet förra WordPress-tipset handlade om en plugin som tog bort intern pingning, alltså inga fler trackbacks inom din egen blogg. Vissa tyckte inte att det var en bra idé, eftersom trackbackarna länkar besökaren vidare till annan läsning. Det är bra att länka sina besökare djupare ner i ditt bloggarkiv, men det finns bättre sätt än att göra det än via dina egna kommentarer: automatiska länkar till relaterade poster. Läs mer

WordPress-tips: Sluta pinga dig själv

WordPress-tipsAv någon anledning så tycker WordPress att länkar internt ska registreras som trackback. Du pingar i praktiken dig själv varje gång du länkar internt. En lösning är att skriva relativa länkar, alltså omvandla http://borjablogga.se/svenska-pinglistan/ till /svenska-pinglistan/ – vilket fungerar på sajten men blir helt fel om någon läser din blogg via en RSS-läsare.

Lyckligtvis finns det en smart plugin som heter No Self Pings. Ladda upp till wp-content, aktivera, och vips så blir det inga interna trackbacks på bloggen. Mycket smart.