Ta det lugnt med länkarna

Något som idag binder samman internet på ett sätt som gör bloggar och webbsidor mer flexibla är länkar. Dessa är vitala för att kunna expandera innehållet, förklara saker och inte minst källhänvisa vid behov. Länka bör man, annars… Nej, kanske inte riktigt så illa. Men hur som helst finns det så klart lite mindre detaljer att betänka när man vill kasta in lite länkar i bloggposterna, för det kan ju inte se hur som helst.

Jag tänkte gå igenom detta i en handfull enkla och raka steg.

  • För det första, se till att inte länka för mycket. En text som handlar om annat på webben kan lätt innehålla ett dussin länkar, om inte mer, men var försiktig så att längden på texten går ihop med antalet länkar. En text som till 80% består av länkar är inte bara mindre tilltalande att läsa, det blir även helt enkelt för mycket att klicka på, något som kan få folk att tröttna och sluta bry sig. Var konkret och se till att prioritera rätt. Ibland kanske inte allting får plats.
  • För det andra, länka på rätt ställen. Om det är möjligt så sprid ut länkarna så mycket som möjligt för att göra texten lättare att läsa, men det viktigaste är ändå att man ser till att länka vid rätt plats, där det är relevant. Att exempelvis skriva om en sak för att sedan länka till den ett par stycken längre ned när man återknyter är inte optimalt. Se då hellre till att länka det aktuella ämnet när det nämns för första gången.
  • Och för det tredje, länka inte för stort. När man infogar en länk i texten går det att välja hur stor del av texten som ska motsvara länken, där gäller det att vara så effektiv som möjligt och inte dra för stora växlar. Exemplet läs det senaste bidraget i Zelda-söndag på Spelbloggen är på gränsen. Det går, men kan se avigt ut vid eventuella radbrytningar, eller för blaffigt om texten redan innehåller många länkar. Ett bättre förslag vore då att länka exempelvis “senaste bidraget”, “Zelda-söndag” eller “Spelbloggen”.

Det är som vanligt ingen vetenskap att infoga länkar, men tar man sig bara den där lilla minuten extra och tänker på hur och var så kan texten bli bra mycket mer lättillgänglig för läsarna, och det är ju vad vi vill. Eller hur?