Tjäna pengar på din blogg – Affiliatenätverk

Vad är affiliate?

Affiliatemarknadsföring är en typ av prestationsbaserad marknadsföring som innebär att du gör reklam för produkter eller tjänster och tillsammans med detta lägger in spårningslänkar där du får provision på det som dina läsare eventuellt köper när de klickat på en länk eller banner från din blogg eller hemsida. Du kan också få betalt vid registreringar och andra aktiviteter. Affiliatemarknadsföring växer hela tiden och det går idag 2017 att hitta lämpliga företag att göra reklam för inom nästan alla nischer. Konkurrensen mellan dessa företag gör också att de betalar förhållandevis bra. Är man inte nöjd med den annonsör man har är det enkelt att byta till en ny som betalar bättre eller har annonsmaterial som konverterar bättre.

Vad är ett affiliatenätverk?

Ett affiliatenätverk är ett företag som agerar mellanhand mellan annonsörer och publicister/bloggare. Särskilda spårningslänkar och annonser till annonsörerna hämtas från affiliatenätverkens hemsida och sedan spårar de hur många klick och försäljningar som kommit från publicisten så att denna kan få betalt.

När du ansluter dig till ett affiliatenätverk bestämmer du själv vilka annonser som ska visas på dina sidor. Beroende på vilket nätverk du använder så kan du bestämma exakt vilka annonser som ska visas eller så kan du vissa blandade annonser inom nischen baserat på intresseområde. Du väljer själv vilka produkter och företag du vill göra reklam för och får sedan en kodsnutt som du klistrar in på din webbplats där den aktuella annonsen ska visas. Har du en blogg om resor kan du till exempel lägga in reklam från researrangörer, bokningssajter etc. Du får då betalt om någon av dina läsare klickar på din reklam och sedan beställer en resa, bokar ett hotellrum osv.

Går det att tjäna pengar som affiliate?

Affiliate-marknadsföring är populärt och väldigt utbrett, det kan vara ett bra och enkelt sätt för bloggare att få betalt för produkter och tjänster de gör reklam för. Affiliate-marknadsföring fungerar dock i regel bäst på väldigt nischade bloggar och webbplatser.

I många fall överdriver affiliatenätverken också dina möjligheter att tjäna pengar snabbt och många bloggare upplever att de lägger ner ofantligt mycket tid och arbete utan att tjäna mer än småslantar. Jobbar man hårt så går det dock att tjäna pengar och det kan bli lönsamt om man har tålamod och är målmedveten.

Affiliate är i regel bäst för nischade bloggar

Upplägget med affiliatemarknadsföring är enkelt men har du en allmänt hållen blogg kan det vara svårt att tjäna några större pengar genom affiliatenätverken. Du kan ha tusentals läsare som ser reklamen du lagt in, trots det så lär förmodligen bara några få promille av dina läsare klicka på den och det är väldigt få av dem som faktiskt beställer någonting från sajterna du gör reklam för. Det innebär att du ger företagen du annonserar för mängder med gratis reklam men inte direkt tjänar någonting på det själv.

Bäst fungerar det oftast med en starkt nischad blogg där besökaren hittar precis det den söker efter.

Undantaget är så klart generella bloggar med väldigt många besökare. Där kan det fungera även med mer allmänna affiliateannonser. Lämpligtvis väljer man alltid annonser som motsvarar beökarnas intressen så bra som möjligt.

Använda textlänkar

De bloggare som verkligen tjänar pengar på affiliatenätverken använder i regel textlänkar och låter sitt eget innehåll smälta samman med reklamlänkarna för att få besökarna att klicka på dem i så stor utsträckning som möjligt. Enligt de riktlinjer som finns ska det klart framgå om någonting på din blogg är reklam och det gör det ju verkligen inte om du väver in reklamlänkar i din egen text. Det är en gråzon och kan i många fall vara svårt att avgöra om tillvägagångssättet är direkt olagligt eller bara oetiskt, men räkna med att dina läsare kan uppfatta det negativt och se det som oseriöst och omoraliskt. Å andra sidan kan det vara väldigt effektivt, speciellt om du är en auktoritär inom området.

Olika betalmodeller

Det finns ett stort antal olika modeller för hur man som publicist får betalt. För den oinvigde kan det låta som rena grekiskan med alla CPA, CPC och andra konstiga förkortningar.

Följande betalmodeller är de vanligast förekommande just nu:

 • CPA (Cost Per Action) eller CPS (Cost Per Sale) – Du får betalt per avslut/köp, vanligtvis då i procent men det kan även vara ett fast belopp. Det här är den absolut vanligaste formen.
 • CPC (Cost Per Click) – Du får betalt för varje klick på en annons. Inte så vanligt.
 • CPL (Cost Per Lead) – Du får betalt per ”lead”, alltså när besökaren gör något speciellt på annonsörens site. Det kan t.ex. vara att besökaren anmäler sig till ett nyhetsbrev eller blir medlem på sajten.
 • CPI (Cost Per Impression) – Du får betalt bara för att visa en annons. Inte så vanligt förekommande längre. Kombineras ofta med uttrycket CPM (Cost Per Mille) vilket helt enkelt betyder vad du får betalt för att annonsen visas 1000 gånger.

Affiliatenätverk

Det finns en mängd affiliatenätverk som erbjuder olika annonsörer och produkter. Några av de största affiliatenätverken som är verksamma i Sverige hittar du här nedanför. Beskrivningarna är delvis hämtade från nätverken så ta dem med en nypa salt. Kolla upp de nätverk du tycker verkar intressanta och anmäl dig till dem. Det kostar inget och du kan använda så många nätverk du vill. Företagen du hittar på de olika sajterna och som du kan göra reklam för varierar så för att hitta lämpliga företag kan det vara lämpligt med med konton i flera affiliatenätverk.

Adtraction

Adtraction matchar annonsörer med webbplatsägare, sk affiliates, i ett resultatbaserat annonsnätverk för digital marknadsföring. Adtraction erbjuder båda parter en tydlig affärsmodell, total spårbarhet och en god service. Adtraction erbjuder både svenska och internationella annonsörer.
https://adtraction.com/sv/

Adrecord

Adrecord är ett affiliatenätverk med en lång erfarenhet och ett brett kunnande som hjälper till med affiliatemarknadsföring på ett trevligt och transparent sätt.
https://www.adrecord.com/sv/start

Adservice

Adservice har en långsiktig inställning till relationerna med sina samarbetspartners, inkluderande annonsörer, publishers och mediebyråer. Adservice erbjuder en service på hög nivå med målet och filosofin att vara lösningsfokuserade och proaktiva. Adservice är närvarande i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Polen, Ryssland, USA och Storbritannien.
https://www.adservice.com/sv/

Adsettings

Adsettings är ett annonsnätverk som arbetar med prestationsbaserad marknadsföring och kopplar samman företag som vill annonsera på Internet med webbplatser som mot ersättning publicerar annonser på sina hemsidor.
http://www.adsettings.com/

Adtraffiq

Genom Adtraffiq kan bloggare, sajtägare och digitala marknadsförare marknadsföra olika företag och i gengäld tjänar pengar på nya besökare, försäljning eller lead de bidrar med. Företagen sätter reglerna för sin marknadsföring sedan väljer Adtraffiq’s publishers vem de vill marknadsföra på sin blogg, sajt eller via andra kanaler som på Facebook, Google m.m.
http://adtraffiq.com/

Awin

Awin strävar efter att skapa ett varierat, nära och effektivt affiliatenätverk. Awin’s erfarna team tar fram effektiv teknik, tillhandahåller nya kunskaper och investerar i service för att alltid erbjuda små som stora kunder ett optimalt resultat. Awin sammanför annonsörer och publicister av alla storlekar och hjälper dem med att expandera sin onlinebaserade verksamhet.
https://www.awin.com/se

DoubleNet

DoubleNet’s vision är enkel: Skapa det bästa värdet och resultat för annonsörer och affiliates. DoubleNet är för närvarande ett av de största affiliate-nätverken i Skandinavien med över 10 års erfarenhet. DoubleNet strävar efter att ligga steget före genom att erbjuda egenutvecklade annonslösningar som kan skräddarsys helt efter varje kunds behov.
http://www.double.net/sv/

EuroAds

EuroAds är ett av Sveriges mest innovativa nätverk inom affiliate och prestationsbaserad marknadsföring. EuroAds arbetar tätt med sina partners för att finna optimala lösningar, anpassade efter deras behov och villkor. EuroAds erbjuder annonsörer tillgång till smarta IT-lösningar för Affiliate-program och lead-generering.
http://euroads.se/se/

Miss Affiliate

Miss Affiliate är ett internationellt affiliatenätverk specialiserat på prestationsbaserad marknadsföring. Miss Affiliate erbjuder en rad avancerade funktioner och trackingmöjligheter i ett enkelt gränssnitt med full support. Miss Affiliate är en del av Miss Group.
https://missaffiliate.se/

NetAffiliation

NetAffiliation skapat redan 2003, har idag vuxit till en av de största europeiska aktörerna inom affiliatemarknadsföring. NetAffiliation’s plattform erbjuder innovativa lösningar för att hantera, visa och optimera dina digitala annonskampanjer.
http://sv.netaffiliation.com/

SmartResponse

SmartResponse är en ledande aktör inom onlinemarknadsföringslösningar för annonsörer i Skandinavien. SmartResponses ständigt växande nätverk omfattar för närvarande Sverige, Danmark, Norge, Finland och Nederländerna. Med nästan ett decennium av erfarenhet av affiliatemarknadsföring är SmartResponse idag en no cure – no pay-expert i Skandinavien.
http://www.smartresponse.se/

Tradedoubler

Tradedoubler är en internationell performance marketing-partner som skapar smartare resultat för kunderna genom trafik, teknologi och expertis. Tradedoubler jobbar hårt för att maximera anslutna företags investering i digital marknadsföring och skapar konkreta resultat samtidigt som  de hjälper publicister tjäna pengar på sina hemsidor och bloggar.
http://www.tradedoubler.com/sv/

Tradetracker

Tradetracker är en stor aktör i branschen med tusentals aktiva program i många länder och på olika språk. Tjänar inte du pengar gör inte heller Tradetracker det och de har många användbara verktyg för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt att lyckas som affiliate. De ger dig rapportering i realtid och har snabba utbetalningar.
https://tradetracker.com/se/

Fördelar med affiliatemarknadsföring

 • De flesta webbplatser blir godkända för samarbete
 • I regel snygga och trevliga annonser
 • Många olika företag och produkter att välja bland
 • Med ”rätt” upplägg går det att tjäna en hel del pengar
 • Enkelt att komma igång, du behöver bara lägga in en kod för att visa annonser

Nackdelar med affiliatemarknadsföring

 • Kräver mycket tid och arbete om man ska bli framgångsrik
 • Du får i regel ingenting betalt bara för annonsvisningen
 • Krävs mycket arbete för att hålla annonserna uppdaterade och aktuella
 • Du måste ha mycket trafik till din blogg/hemsida
 • Bäst för väldigt nischade bloggar

Sammanfattning av affiliatemarknadsföring

Annonsörer belönar publicister som presterar i form av att skicka besökare till deras webbplats med målsättningen att dom ska beställa någonting där. För denna prestation får publicisten en provision, alltså någon form av ersättning. Om det passar på din blogg/hemsida är upp till dig men har du många besökare kan det vara värt att fundera på för att tjäna lite pengar på allt arbete du lägger ner. Även om du bara bloggar för att det är roligt kan det vara trevligt att även tjäna lite pengar på det samtidigt. Vissa bloggare är oroliga att annonser ska störa på sajten men är det rätt sorts annonser kan det istället erbjuda ett mervärde som faktiskt tillför något. Speciellt på en nischad blogg där besökaren kan få hjälp att hitta lämpliga produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =