Börja blogga – en guide för att starta blogg

Hur gör man för att börja blogga? Var kan man blogga? Vad använder man för program? Ja hur går man tillväga för att starta en blogg om man inte har någon tidigare erfarenhet? Frågorna är sannolikt många och här går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med att blogga.

Enklaste sättet att komma igång

När man är helt ny vill man ofta inte lägga en massa tid på att skaffa en egen hemsida från grunden med allt vad det innebär med domän (bloggadress), webbhotell, installera bloggprogram, anpassa mallar och allt annat som krävs när man ska ha en egen hemsida. Man vill kanske inte heller behöva lägga pengar på en hemsida även om det går att få till en ganska låg kostnad numera.

Nej i början är det enklare att böra med ett färdigt bloggverktyg där man bara behöver registrera sig och starta ett konto så kan man börja blogga lika enkelt som när man använder Word, Facebook eller andra tjänster. Vi börjar med att gå igenom just Facebook och några andra vanliga tjänster där man kan blogga innan vi går in mer renodlade bloggställen.

Blogga på Facebook

Var man väljer att blogga beror också på vilken målgrupp man har och vad syftet med bloggen är. Vill man bara blogga för att uppdatera familjen och vännerna vad som händer i ens liv med barn eller när man är ute och reser kan det bästa sätet att blogga vara att använda Facebook där man kan skapa en privat grupp och bjuda in dem man vill dela bloggen med. På sätt och viss kan det också bli en gemensam blogg då alla i gruppen kan göra egna inlägg. Det finns vissa mer offentliga bloggare på Facebook också men det är inte idealt som bloggverktyg

Kända bloggare på Facebook

https://www.facebook.com/paolo.roberto.77
https://www.facebook.com/isabella.lowengrip/

Blogga på Instagram

Instagram känner nog alla till och ofta om man kanske mest delar bilder med sina vänenr där går det också att använda Instagram som en allmän blogg och vissa stora bloggare har helt gått över till att bara använda Instagram. Alla sätt har sin för och nackdelar men Instagram är enkelt sätt att komma igång och vill du hålla din Instagramblogg skild från dina mer privata bilder så är det bara att starta ett separat konto för bloggen och som du döper till något lämpligt.

Kända bloggare på Instagram

https://www.instagram.com/zaralarsson/
https://www.instagram.com/avicii/
https://www.instagram.com/manszelmerlow/

När man pratar om en blogg tänker man förstås oftast på en allmän blogg som alla som vill kan ta del av. De flesta som bloggar vill nog ha så många som följare som möjligt och beroende på vilken målgrupp man har lämpar sig vissa bloggställen bättre än andra. Här under finns länkar till några olika bloggställen. Brukar du läsa andras bloggar har du säkert besökt flera av dem tidigare.

Videoblogg på Youtube

Från bilder till video är steget inte så långt och en Youtubeblogg kan passa bäst för vissa. Gillar du att uttrycka dig på detta vis så är det bara att starta ett Youtubekonto och börja spela in videor. Ska det bli bra krävs det förstås lite jobb med redigering men med dagens moderna kameror är det ganska enkelt att komma igång och det kan räcka med en vanlig mobiltelefon i början.

Kända Vloggare

Linn Ahlborg: https://www.youtube.com/channel/UCz-Bb2212-Zy65Z4HCKzYWQ
Therese Lindgren: https://www.youtube.com/user/theresejlindgren
Clara Henry: https://www.youtube.com/user/tahultsbarn

Blogga med Twitter

En form av mikroblogg är Twitter där man tidigare bara kunna skriva 140 tecken men där det nu är på gång att ändras så man kan skriva längre inlägg också. Twitter är främst ett tillägg till övriga bloggar där man snabbt kan göra korta inlägg. Har man redan en etablerad blogg kan Twitter vara ett bra komplement.

Kända Twittrare

https://twitter.com/axwell
https://twitter.com/carlbildt
https://twitter.com/ibra_official

Skydda ditt bloggnamn

Har man väl startat en blogg med ett unikt namn kan det i alla fall vara en god att även registrera ett Twitterkonto för att skydda sitt namn om man vill använda det senare. Det bör man förövrigt göra med Instagram och Facebook också så att ingen registrerar det. Många kända bloggar använder flera av dessa konton och en del lägger samma inlägg överallt medan andra anpassar innehållet och lägger det där det passar bäst.

Gratis bloggplattformar

Utöver ovanståendetjänster som de flesta använder så finns det för bloggare färdiga plattformar där man skapar ett konto enkelt och sedan kan sätta igång att blogga direkt.

Det finns flera ställen där man enkelt kan blogga helt gratis och utan några tekniska kunskaper. På vissa ställen visas det annonser man inte kan ta bort men det är enkelt att testa några olika och när man hittar ett ställe man gillar kan man välja att blogga där. Störs man av annonser kan man på vissa bloggställen betala en summa per år för att slippa annonser.

En fördel med gratis bloggställen utöver att det är enkelt och gratis förstås är att man också kan få en del besökare via olika listor på de olika bloggställena. Ofta listar de nya bloggar, populäraste bloggarna, nyligen uppdaterade bloggar med mera på en speciell sida eller på startsidan. Detta kan vara en stor fördel då man i början kan ha svårt att få besökare då ingen känner till bloggen.

Vissa bloggportaler erbjuder viss ersättning för annonsvisningar på bloggen men för att tjäna pengar behöver man en hel del besökare och när man väl har det kan andra former av annonssamarbeten vara bättre. Men det är något vi återkommer till i en annan artikel.

Nu ska vi titta på några av de gratisplattformar som finns om du vill börja blogga.

Blogga gratis utan annonser

Två ställen som erbjuder gratis bloggplattformar utan annonser är http://blog.se/ och https://www.bloggo.nu/. Båda alternativen fungerar bra för en enkel blogg och det finns en del enkla mallar att välja bland.

Blog.se använder sig av WordPress som system och det är enkelt och bra att använda. Det finns 75 mallar att använda sig av och det räcker utmärkt i början. Det finns begränsningar i hur mycket utrymme man kan använda men det som ingår räcker långt. Adressen till bloggen blir bloggnamn.blog.se

Bloggo.nu använder sig av ett annat system för sina bloggar men även det är enkelt att använda och det finns bra guider hur man ska göra. Det finns 59 mallar att välja på och även om det inte är så många så är det tillräckligt för att kunna börja blogga. Här blir adressen till bloggen: bloggnamn.bloggo.nu

En nackdel med bloggo.nu är att man bara kan göra 500 inlägg och ha 1000 besökare i veckan. Inget av det är problem i början men på lite sikt innebär det begränsningar. Det går att uppgradera till Premium för 245 kr per år eller Extra Premium för 995 kr per år. Då kan man göra fler inlägg, ha fler besökare och få tillgång till andra funktioner.  Men för den summan kan man få både webhotell med WordPress och egen domän (bloggadress), vilket ger större valfrihet. Det kräver dock lite mer jobb.

En fördel med bloggo.nu är att det finns en portal där man kan senaste inläggen, populära inlägg och några av de aktivaste och populäraste bloggarna. Det kan vara bra för att få lite besökare till sin blogg. Denna marknadsföringsmöjligheten har du inte hos blog.se. Vilket av dessa två bloggställen man väljer är helt en smaksak.

Ett tredje alternativ med gratisblogg utan annonser är blogspot.se. Har du ett Googlekonto, vilket väl de flesta har så skapar du enkelt en blogg via blogger som är en del av Google. Även detta bloggverktyg har sina begräsningar men är fullt tillräckligt för att skapa en enkel blogg.

Gratisbloggar med annonser

Om du inte störs av annonser på din blogg finns det flera andra alternativ. Att tvingas ha annonser kan vara störande men å andra sidan har dessa bloggplatser andra fördelar. De lyfter nämligen fram bloggarna på portalen bättre på olika sätt och flera av dem listar olika bloggar direkt på startsidan. Det kan vara värt mycket för att få trafik till en nystartad blogg.

Mest uppmärksamhet får de största och populäraste bloggarna men det kan ändå vara värt en del att finnas med här. Vissa delar upp bloggarna i olika kategorier så det är lättare att hitta det man söker. De olika bloggportalerna har alla olika fördelar och nackdelar och det blir upp till var och en att välja den bloggplats man gillar bäst. Då inriktningen bland bloggportalerna varierar en del mellan mode, mat, träning och andra intressen kan det vara lämpligt att välja det bloggställe där det finns många inom det område man tänkt blogga. På de olika bloggportalerna kan du se vilka som är de största och mest kända bloggarna.

Här kan du blogga gratis

https://myshowroom.se/
https://nouw.com/
http://www.devote.se/
https://blogg.se/
http://spotlife.se/
http://www.bloggplatsen.se/

Alla bloggportaler har som tidigare nämnts flera gånger olika fördelar och nackdelar men detta är en överblick över de alternativ som finns så kan du själv välja det som passar dig bäst. Kommentera gärna och berätta om dina egna erfarenheter. Känner du till fler bloggställen får du gärna lägga till dem också.

Innan vi går över till att skriva om att ha en egen blogg på ett webbhotellskonto ska vi också nämna att det går att skapa en blogg på https://sv.wordpress.com/ Som man kan höra på namnet används WordPress som bloggverktyg och det är det absolut mest använda bloggverkyget och det nästan alla använder sig av. WordPress.com ska dock inte växlas ihop med wordpress.ord som är själva bloggverktyget. WordPress.com fungerar precis som tidigare nämnda bloggportaler och man använder sig här av WordPress så klart. Du får en gratisblogg med annonser och kan uppgradera genom att betala för att få fler funktioner och för att slippa annonser.

Egen blogg på webbhotell

Så småningom vill man kanske ha en blogg på egen domän och själv ha kontroll över bloggen och syra mer över mallar, annonser, funktioner m.m. Det kräver mer jobb och kunskap men ger också större valfrihet.

En stor fördel är att du har kontroll över din domän och kan välja en enkel och passande bloggadress: bloggnamn.se. Vill du flytta bloggen kan du enkelt göra det. Du kan välja mellan tusentals teman/mallar för att styra utseende och olika funktioner på bloggen.

Andra fördelar är att man kan få bättre statistik över besökare och vad som intresserar dem. Man kan med en egen domän också ha en e-postadress med bloggnamnet.

Få nackdelar med egen blogg

Nackdelarna är få, utöver att det kräver mer kunskap men nuförtiden går det att installera en blogg med ett knapptryck på de flesta webhotell så det är trots allt enkelt att komma igång. De flesta webhotell har också guider hur det går till.

En nackdel är förstås att det kostar pengar med webbhotell och domän. Det handlar dock inte om några stora pengar idag och du kan få hela paketet med webhotell och domän för under 500 kr per år. Är man seriös med sitt bloggande är väl värt att se över detta alternativ.

Den största nackdelen med blogg på webhotell är nog att man förlorar marknadsföringsmöjligheten då inlägg inte automatiskt visas för andra besökare. Det finns dock andra möjligheter att få besökare via olika nätverk och portaler men det är något vi kommer att ta upp i en annan artikel.

De flesta startar nog inte en blogg på webhotell som första alternativ utan har redan en del besökare när de gör det så då är det inte så stort problem. De bloggare som är etablerade och har många besökare vill ofta ha mer kontroll och egen adress till bloggen. Det ska i sammanhanget också nämnas att det på vissa bloggportaler går att använda en egen domän.

Sammanfattning

Vad ska man välja då? För de flesta är det nog lämpligast att börja med en gratisblogg. Det är enkelt att komma igång och kostar ingenting. Tröttnar man och upptäcker att bloggande inte är ens grej är det enkelt att radera bloggen igen. Eventuellt kan man låta den ligga kvar ifall man blir sugen på att blogga igen. Det kostar ju inget. Vissa bloggställen kan dock radera bloggar som inte uppdateras, vilket kan vara bra att känna till.

Vårt råd är helt enkelt; börja med en gratisblogg på det ställe du gillar bäst. Tycker du efter några inlägg att det är för mycket annonser eller andra nackdelar så byt till ett nytt ställe. Kopiera i så fall över dina inlägg så har du lite att börja med. Så småningom hittar du ett bloggställe där du trivs. Får du många besökare eller vill ha större valfrihet så kan du alltid starta en blogg på ett webbhotell. Antingen kan du då länka från din gamla blogg eller kopiera över inläggen.

Hoppas du har glädje av denna översikt över olika alternativ när du ska börja blogga. Kommentera gärna och dela med dig av egna erfarenheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 3 =