WordPress

Ett av de populäraste bloggverktygen är WordPress, mycket tack vare sin användarvänlighet samtidigt som det finns tusentals olika teman (mallar) och tillägg som man kan använda. Första versionen av WordPress lanserades redan 27 maj 2003 och sedan dess har det årligen gjorts många uppdateringar och förbättringar av verktyget. WordPress är utvecklat med öppen källkod (open source, under GPL-licens), vilket innebär att vem som helst kan använda det gratis och ändra vad som helst precis hur man vill. Att ändra hur man vill gäller dock inte den officiella versionen utan den har en utvecklingsgrupp och alla ändringar kontrolleras noggrant. Däremot kan du ladda hem och bygga om en egen WordPress-installation till något helt annat och använda till vad som helst, om du vill det tack vare att det är open source.

WordPress

Väldens mest använda CMS

WordPress var från början ett enkelt bloggverktyg men har under åren utvecklats till ett avancerat publiceringsssystem (CMS) som även kan användas till avancerade hemsidor, nyhetssajter, webbshoppar med tillägg med mera. Begräsningarna är små och det går att göra mycket med de mer än 50 000 tillägg som finns idag. Teman finns det också tusentals av, varav många gratis. Vill man ha mer funktionalitet, support och möjlighet att få hjälp med anpassningar finns det teman man kan köpa också. Enligt statistik används WordPress på mer än 25% av alla webbplatser i världen.

Utseendet och även funktionaliteten går att förändra på många sätt med olika teman. Både tillägg och teman är enkla att installera numera och allt man behöver göra är att klicka installera på det tema eller tillägg man vill använda och sedan aktivera det. För att få allt precis som man vill ha det kan kräva vissa anpassningar men ofta går det att hitta ungefär det man vill ha om man letar lite.

Ladda ner och installera WordPress

WordPress kan du ladda hem från wordpress.org, eller från sv.wordpress.org om du vill ha en svensk version. När du laddat hem programmet kan du installera på det på ett webbhotell med din egna domän helt utan att det kostar något. WordPress är skrivet i PHP och  använder en MySQL databas för lagring av data.

I nio fall av tio när man ska börja använda WordPress behöver man dock inte ladda hem WordPress utan nästan alla webbhotell numera har one-click-installerare, så när du loggat in på ditt webbhotell är det bara att klicka på WordPress-ikonen så installeras det helt automatiskt. Några kunskaper om Php eller MySQL behövs inte heller. Du behöver bara fylla i några uppgifter som vad bloggen/hemsidan ska heta, sen sköts resten automatiskt. Numera behöver man inga kunskaper alls om databaser eller vilka inställningar som ska göras. Det är väldigt enkelt att installera WordPress och komma igång.

Ett system utsatt för hackers och spam

Eftersom WordPress har blivit så populärt och används på miljontals webbplatser och bloggar är det en plattform utsatt för hackerattacker, kommentarsspamming och olika former av intrång. Med åren har det därför utvecklats en del plugins för att förhindra detta som Akismet som förhindrar spamkommentarer. Detta tillägg får man automatiskt med när man installerar WordPress numera. Har man inte det aktiverat kan man få hundratals spamkommentarer per dygn.

Detta är en av nackdelarna med att använda ett så utbrett system men som tur är finns det många bra tillägg att använda. För att undvika problem gäller det att hålla både WordPress och tilläggen uppdaterade. Det är enkelt och man får meddelande när det finns en uppdatering. Det går till och med att ställa in så uppdateringar görs helt automatiskt.

WordPress.org och WordPress.com

Värt att nämna i sammanhanget är att man inte ska blanda inte ihop wordpress.org med wordpress.com! Den förstnämnda sidan är själva bloggverktyget medan den andra är en färdig bloggplattform, där man kan

WordPress

starta och uppdatera en blogg utan att ha ett webhotell eller installera WordPress. Som man kan höra på namnet så använder man sig på wordpress.com av WordPress som bloggverktyg. Vill du testa hur WordPress fungerar kan du skapa en gratis blogg där. Det finns vissa skillnader och färre teman, men överlag är det samma system.

Kort sagt kan man säga att om det står WordPress så menas den version av systemet som du laddar hem och installerar själv, medan WordPress.com är bloggar som är skapade och ligger hos just WordPress.com. Det är lite rörigt och olyckligt med tanke på alla förväxlingar.

Börja Bloggas guide till WordPress

Vi kommer här att gå igenom olika saker som kan vara bra att känna till gällande WordPress som teman (mallar), tilläggsprogram med mera. Guiden kommer att uppdateras allteftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =