Det finns en gemensam nämnare bakom alla framgångsrika bloggar, och det är att de är ordentligt nischade. De skriver helt enkelt i huvudsak om ett ämne, mer eller mindre stort. En del är riktigt breda, kanske skriver de om tv- och datorspel, ett rejält ämne som mycket väl kan täcka upp tiotals poster om dagen. Andra är lite stramare och handlar kanske bara om ett specifikt tv-program, det betyder troligtvis att det bara blir tal om någon eller ett par uppdateringar i veckan, kanske rentav mindre än så!
Vill man bli framgångsrik med sin blogg så måste man definiera ”framgångsrik”. Handlar det om att vara ledande i sin nisch, exempelvis Bloggen med stort B om det där tv-programmet, eller är det mängden läsare, tyngden i branschen, eller pengarna man eventuellt tjänar som mäter framgång?
Oavsett vilket så är en tydlig nisch ett framgångsrecept.
Hur nischad skall nischen vara?
Det är sannerligen en svår fråga, eftersom det handlar om din egen målsättning, samt inte minst ditt intresse. Jag vill nog påstå att det är viktigare att vara motiverad i sitt bloggande, och därmed kanske ha en lite smalare nisch, än att skriva om ett bredare område än man egentligen är intresserad av. Någon form av brytpunkt kan man troligtvis hitta, dock, så fundera lite över det.
Rent ekonomiskt, för många vill tjäna pengar på sin blogg, så bör man välja en nisch som faktiskt genererar pengar. Det spelar ingen roll hur intresserad du är av ditt ämne, om det inte finns någon som annonserar på den typen av ämne så kan du inte tjäna några pengar på annonsering. Det kan finnas spinoff-möjligheter förstås, allt är inte annonser, men det är något att tänka på.
Nischa din blogg som du vill ha den, precis så som du tycker är idealt. Titta sedan på närliggande ämnen i nischen, och fundera på om du vill skriva lite om dem också. Är svaret ja så kanske det är en god idé att göra det med?
Att gå utanför nischen
Rent generellt kan man säga att en blogg bör hålla sig till sin nisch, kanske glida lite på gränserna ibland, men inte plötsligt skriva om någonting helt annat. Det är dock något som vissa lyckats med under åren, plötsligt behandla något annat också. Personligen tror jag nog att det skadar bloggen i längden, eftersom besökaren blir lite osäker på vad den handlar om, men breddar du dina intressen så kan du alltid prova med några poster för att se hur läsarna reagerar. Blir det ett positivt gensvar så får du välja mellan att inkludera ämnet i din blogg, och leva med att bloggen blir lite mer svårdefinierad, eller helt enkelt göra en blogg till om den andra nischen.
Man skall inte vara alltför rädd för att gå lite utanför nischen, men man bör definitivt tänka på det, och vad det kan innebära för läsarna.
Att välja rätt nisch
Principen är enkel: du skall skriva om det du tycker är intressant, som engagerar dig, och som du kan skriva om under en längre tid.
Känner du ingen entusiasm för din nisch så är den fel, fortsätt leta. Oftast behöver du dock inte leta alls, du är intresserad och vill blogga om något, frågan är istället hur bra det passar sig.