Teckenstorlekar och justeringar

Vi har tidigare i Läsbarhet 101-serien pratat om såväl länkar som bilder och styckeindelning, allt för att göra texten så lättläst som möjligt. Men det tar faktiskt inte slut där, utan det finns mer att gräva i och tänka på för att underlätta så mycket som möjligt för läsaren. Som teckenstorlekar, till exempel.

Teckenstorlekar

Vad gäller teckenstorlekar bör man vara försiktig. Tänk först och främst på att hitta något så universalt som möjligt. Alla besökare använder sig inte av samma upplösning, vilket gör att texten blir både större och mindre beroende på användarens egna skärminställningar.

En text bör alltså inte bestå av för små tecken som kanske må se snyggt ut på lägre upplösningar, för när man kommer upp i högre sådana kan texten bli väldigt svårläst. Man bör samtidigt vara försiktig med för stor text eftersom det då kan te sig klumpigt och framför allt fult.

När vi ändå pratar om teckenstorlekar ska det även nämnas att man givetvis bör undvika att endast skriva med VERSALER DÅ DET BÅDE ÄR JOBBIGT ATT LÄSA OCH FRAMSTÅR SOM ATT FÖRFATTAREN SKRIKER.

Undvik också att centrera texten utan att låsa den till kolumnbredden. Det kan resultera i udda radbrytningar och en svårläst text.

Nej, gör det istället så enkelt som möjligt för dig själv. Ett typsnitt i standardstorlek som antingen är vänsterjusterat eller låst till hela bredden fungerar oftast allra bäst, och har du möjlighet så testa dig fram i olika upplösningar för att hitta den lösningen som passar din blogg bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =