Så här installerar du Bloggy till WordPress

Bloggy

Det är inte särskilt komplicerat att installera Bloggy till WordPress.

Tänk dock på att du måste uppfylla följande krav för att pluginen skall fungera:

  • Du måste ha en egen installation av WordPress av version 2.7 eller senare. En blogg som är hostad hos WordPress.com räcker alltså inte.
  • Du behöver ett konto på mikrobloggtjänsten Bloggy. Vet du inte vad det är för något så läs sidan om mikrobloggar.
  • Ditt webbhotell måste stödja PHP 5 eller senare. Är du osäker så kontakta dem och fråga.

Då kör vi!

Ladda hem och ladda upp

Det första du måste göra är att ladda hem pluginen. Via Bloggy till WordPress-sidan här på Börja Blogga så hittar du länken till pluginens sida på wordpress.org. Klicka på Download-knappen (orange, på högersidan) och ladda ner pluginen. Den kommer som en ZIP-fil, så den behöver du extrahera – bara att dubbelklicka och eventuellt följa instruktionerna, så kommer du få en mapp som heter bloggy-till-wordpress. Det här är pluginen!

Ladda hem från wordpress.org

Ladda upp med FTP.För att använda pluginen så måste vi ladda upp den till vår WordPress-installation. Anslut till ditt webbhotell via FTP och gå till wp-content/plugins/. Ladda upp hela katalogen bloggy-till-wordpress med allt sitt innehåll till wp-content/plugins/.

Aktivera och börja använda

När pluginen är uppladdad så måste vi aktivera den. Logga in på din WordPress-bloggs adminsidor (alltså wp-admin) och gå till Tillägg (heter Plugins om du inte har svenska språket installerat). Där hittar du nu Bloggy till WordPress i listan på tillägg som inte är aktiva. Klicka på Aktivera-länken till höger bredvid pluginen för att aktivera den.

Aktivera tillägget

Nu är pluginen aktiverad! Bara lite inställningar kvar.

Gå till Inställningar (Settings på engelska) och välj Bloggy till WordPress. Högst upp på inställningssidan finns det information om vad du kan göra.

 

Inställningssidan

Låt bli de avancerade inställningarna tills vidare, vi kommer till dem senare. För grundläggande funktionlitet så behövs de inte ändå.

Däremot bör du välja vilken kategori som dina uppdateringar på Bloggy skall postas i på din blogg. Kanske vill du skapa en ny, eller så väljer du en av dina befintliga. Från början så är din standardkategori vald. Du kan också välja vilken användare på din blogg som skall stå som författare, om du skulle ha flera.

Nu är vi nästan klara! Allt vi behöver göra för att sätta igång är att lägga till ett Bloggy-konto. Klicka på Lägg till konto-knappen och fyll i ditt kontos användarnamn.

 

Fyll i ditt kontonamn

Aktiverat är förresten ifyllt som standard. Avmarkerar du den kryssrutan så kommer inga uppdateringar från ditt Bloggy-konto att hämtas in!

Det var alla inställningar – klicka på Spara förändringar längst ned, och de senaste uppdateringarna från ditt Bloggy-konto hämtas in och publiceras som bloggposter i den kategori du valt!

De avancerade inställningarna

Vill du göra lite specialare med dina Bloggy-uppdateringar så klickare du på Visa avancerade inställningar på inställningssidan. Här kan du göra lite förändringar, som exempelvis låta pluginen även hämta dina svar på andras uppdateringar på Bloggy, välja om uppdateringarna skall länkas till sin källa automatiskt, och lite sådant smått och gott. I synnerhet RSS-inställningarna kan vara värda att titta på, för om du skriver en väldig massa på Bloggy så vill du kanske inte fylla ditt RSS-flöde med alla dessa uppdateringar, och det kan du alltså stänga av här.

Det mesta talar för sig självt, men hämta med script-valet kanske förbryllar. Som du säkert läst i informationstexten överst på inställningssidan så finns det en länk som du kan besöka för att tvinga fram en uppdatering från Bloggy. Om du vill kan du stänga av den automatiska hämtningen, och bara använda scriptet, men då måste du förstås anropa det på något vis. Det kan vara en cronjob eller något liknande – säger det dig ingenting så skall du antagligen inte ge dig på dig det… För avancerade användare som sagt.