Installera ett tema från wordpress.org inifrån WordPress

Installera ett tema från wordpress.org

I och med WordPress 2.8 och senare så kan du installera teman som ligger på wordpress.org (den officiella webbplatsen) direkt från admingränssnittet.

Så här gör du:

Hitta ett tema

Logga in på din blogg och gå till Tillägg och sedan Lägg till nytt tema. Här kan du söka på teman med olika kriterier, bläddra bland de senaste, och så vidare.

Jag kan förhandsgranska och ha mig, samt titta på detaljerna, som laddas in från temats sida på wordpress.org.

Installera temat

Nu ska vi installera temat! Klicka på Installera-länken (visas lite överallt) så får du upp en ruta där du antingen kan avbryta, eller Installera nu. Det är förstås det senare du ska göra.

Har du någon gång uppgradera WordPress automatiskt via admin så känner du igen den påföljande sidan. Fyll i dina serveruppgifter, alltså FTP-servern (ofta ditt domännamn) samt dina inloggningsuppgifter, och klicka på Fortsätt.

Om allt var rätt ifyllt så har temat laddats ned och installerats.

För att använda temat måste du gå till Utseende > Teman och aktivera det, eller så klickar du på Aktivera på installationssidan.

När temat är aktiverat så får du en uppmaning om att lägga till widgets, i alla fall om temat har stöd för det. Gå till Utseende > Widgets och välj de du vill ha.

Teman som inte ligger på wordpress.org

Men vad gör man om temat som ska installeras inte finns på wordpress.org då? Jo, då går man till Utseende > Lägg till nytt tema och klicka på Ladda upp-länken högst upp.

Bläddra upp temat du laddat hem – det måste ligga i en zip-fil – och klicka på Installera nu-knappen. Svårare än så är det inte.

Klart!

Så enkelt är det att installera ett tema från wordpress.org inifrån WordPress. Teman som ligger på wordpress.org är kollade efter tokigheter, men det betyder inte att de fungerar perfekt i alla lägen. Däremot kan du vara säker på att administratörerna har letat efter hemliga länkar och skadlig kod i temat, något som du inte kan veta om du laddar ned ett tema från en annan sajt. Det finns faktiskt åtskilliga sidor som erbjuder temapaket gratis, men gömmer annonser och andra otrevligheter i dem utan din vetskap.

Som vanligt gäller det att tänka efter före.

Lycka till!