Svenska pinglistan

Svenska pinglistan

Det finns en mängd tjänster på nätet som håller reda på om och när du har uppdaterat din blogg. Genom att berätta för dessa tjänster när du uppdaterar – din blogg pingar dem – så kan de i sin tur berätta för sina besökare och användare genom att länka till din nya bloggpost. Vissa av tjänsterna, som till exempel svenska Nyligen.se, listar helt enkelt de senaste bloggposterna som pingats, medan andra – som Twingly – erbjuder sökfunktionalitet och skickar ut resultat till andra sajter som vill dela med sig av länkar till dina alster.

Kort sagt, du bör pinga de svenska pingtjänsterna – det kan ge nya läsare!

Automatisk eller manuell ping?

Det är alltid bäst att pinga automatiskt, om du kan. Generellt kan man säga att de bloggsystem som du har installerat själv, exempelvis WordPress eller Movable Type, har stöd för automatisk ping. Bloggsystem som ligger hos någon annan och underhåller mängder av bloggar, såsom Blogger eller svenska Blogg.se, klarar däremot inte av automatisk ping – då får du pinga manuellt istället.

Pingtjänster i WordPress

När du pingar automatiskt så lägger du in en lista på pingtjänster som ska pingas. Du behöver bara lägga in dem en gång, sedan pingar ditt bloggsystem dem automatiskt varje gång du publicerar en ny bloggpost. Om du använder WordPress så lägger du till pingtjänsterna under Inställningar > Skriva i adminsystemet (Settings > Writing på engelska), längst ned under Uppdateringstjänster (Update Services på engelska). Använder du däremot Movable Type så hittar du motsvarande under Weblog config > Preferences > Notify the following sites when I update my weblog.

Kan du inte använda automatisk ping så finns det även manuell sådan. Då besöker du en webbsida och fyller i adressen till din blogg, och så pingas den. Nackdelen är förstås att du måste göra det regelbundet, annars kan ju inte pingtjänsten veta att du har uppdaterat bloggen. I pinglistan nedan återfinns länkar till de olika pingtjänsternas sidor för manuellt pingande.
Lista på svenska pingtjänster

Fast alla är inte svenska, en del är utländska men används i förlängningen av svenska tjänster och får därför vara med. Har jag missat någon? Säg till i kommentarerna!

Utöver dessa så finns det ett antal bloggportaler som kräver medlemskap, och därmed ger dig individuella pingadresser. Jag återkommer till dem senare!

Borde jag pinga alla tjänsterna?

Nej, vissa av dem är nischade till en viss typ av innehåll. Om du inte skriver om den typ av innehåll som pingtjänsten är inriktad på så bör du inte pinga den, det förtar lite av poängen med det hela.

Alla borde däremot (minst) pinga följande tjänster:

  • http://nyligen.se/ping/
  • http://rpc.pingomatic.com/
  • http://rpc.twingly.com
  • http://ping.bloggnytt.se
  • http://rpc.aitellu.com

För mer om vad man kan göra med pingtjänster, se bloggposter med taggen ping!