Några ord om kommentarsmoderering

De flesta bloggsystem låter dina användare lämna kommentarer på dina poster. Ibland håller läsarna med dig, ibland inte alls. De flesta är trevliga, eller åtminstone inte otrevliga, när de kommenterar, men långt ifrån alla. Lägg till spammare och personer som bara vill förstöra, och man förstår varför det alltid finns ett alternativ att moderera kommentarerna. Med det menas att de inte publiceras på din blogg förrän du godkänt dem.

Det har sina för- och nackdelar

På plussidan har vi:

  • Spam kommer inte ut på din blogg – det släpper du förstås inte igenom.
  • Obsceniteter och personangrepp samt olagligheter kan stoppas innan de smutsar ner din blogg.
  • Trasiga länkar och misslyckad HTML-kod kan undvikas (om du tillåter sådant över huvud taget).
  • Du har koll på allt som sägs i kommentarerna.

Det finns dock en baksida med att moderera kommentarerna:

  • Det tar tid att gå igenom alla kommentarer.
  • Är du bortrest, sjuk, eller bara allmänt offline så publiceras inga kommentarer.
  • Det är inte särskilt öppet eller förtroendeingivande gentemot läsarna, budskapet blir: har du ingen tilltro till dina besökare?

Så bör man godkänna alla kommentarer manuellt, eller ska de publiceras direkt?

Det är förstås upp till var och en, och beror lite på typen av kommentarer man handskas med också. Blir det lätt en hätsk ton så kanske det är en god idé att faktiskt moderera, då kan det bli lite lugnare för alla inblandade. Måhända har du inget emot pajkastning och könsord i kommentarsfälten, men det kommer garanterat skrämma bort läsare, samtidigt som det drar till sig mer av samma vara.

Mellantinget till att moderera kommentarer är att godkänna dem för alla som har registrerade användare, eller att släppa igenom dem om skribenten har två godkända kommentarer sedan tidigare. Det kan faktiskt vara en bra lösning, i synnerhet registrationsvarianten, eftersom du då premierar trogna läsare och debattörer.

Däremot tycker jag inte man kan skylla på spam längre. Verktygen för att bekämpa dessa har blivit så pass bra att det som slinker igenom gott kan få göra det – ta bort skräpet i efterhand istället. Istället handlar kommentarmodererandets vara eller icke vara om hur du vill hantera diskussionerna på din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − elva =