Stressfritt bloggande med planering

Ett av de vanligaste råden till bloggare som vill få fler läsare och bli framgångsrika är att uppdatera ofta, helst dagligen – minst. Hur viktigt det är beror helt klart på vad för typ av blogg det är, ämnet och hur läsekretsen beter sig, och så vidare. Klart är i alla fall att ett jämnt uppdateringstempo är att föredra framför ett oregelbundet.

Men de flesta av oss har andra saker att göra, våra liv är fullproppade av måsten, av jobb, och av intressen som ska dela tid med bloggen (eller bloggarna). Därför är det lätt hänt att bloggandet blir en stressfaktor och en källa till dåligt samvete. Det är aldrig bra, för det tar det roliga ur bloggandet och det i sin tur brukar nästla sig in i bloggposterna vilket sänker kvalitén på posterna.

Lyckligtvis kan man förbereda sig för alla de gånger livet står i vägen för regelbundet bloggande.

Här är fem tips för ett stressfritt bloggande:

  • Samla på evergreens. En så kallad evergreen är en post som inte är tidsbunden, det spelar ingen roll om du publicerar den nu eller om tre månader. Att ha några sådana som buffert gör att du kan bibehålla uppdateringstempot när du inte har tid att skapa nytt material.
  • Bestäm postfrekvens. Dina läsare vänjer sig vid hur ofta du postar, och det gör du med. Det är först när du bryter mot din postfrekvens som läsarna börjar undra, och du får dåligt samvete. Bestäm ungefär hur ofta du ska posta och håll dig någorlunda till det, då blir det mer lätthanterligt när du är tidspressad, och skulle du ha en vecka då du producerar massor med material så kan du alltid lägga det på lager.
  • Schemalägg poster. De flesta bloggplattformar låter dig bestämma när en post ska publiceras. Det betyder att du kan skriva morgondagens post mitt i natten, och schemalägga den för publicering lagom till förmiddagsfikan – utan att behöva göra något manuellt just då. Schemalägg gärna så långt i förväg som du kan, då blir du mindre känslig för plötsliga händelser i vardagen.
  • Planera med en kalender. När du publicerar serier av poster som hör ihop, eller helt enkelt vet vad som ska skrivas härnäst, så är en kalender ett bra alternativ (papper eller webb spelar ingen roll). Med kalenderns hjälp får du överblick på materialet och kan på så sätt justera det om det känns för repetativt, eller inte passar ihop av någon annan anledning.
  • Planera din produktionstid. Precis som du planerar poster, när du sla gå upp på morgonen, när du sticker till gymmet och så vidare, så är det en bra idé att planera när du ska jobba med innehållet till din blogg. På så sätt blir det en del av din vardag, istället för något som ska tryckas in.

Det kan tyckas stelt och hämmande att planera så mycket kring sitt bloggande, men faktum är att en bra planering och framförhållning gör tillvaron lite enklare när livet lägger krokben. Rimmar de här tipsen illa med hur du vill blogga så ska du naturligtvis inte följa den, bloggande ska vara kul för då blir det bäst resultat för alla. Kom inte och gnäll när du kallsvettas av bloggabstinens och dina läsare undrar vart du tagit vägen, bara för att datorn är på reparation bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × ett =