Därför diggar jag Posterous


Kan du mejla? Bra, det räcker. Då fixar vi resten.

Ungefär så kan man sammanfatta grundtanken från Sachin Agawal och de andra i teamet som driver Posterous. Och eftersom jag själv är lite av en e-posttaliban – jag lever mitt liv i inkorgen – så passar det mig utmärkt.

Att starta en blogg på Posterous är enkelt. Du bara skickar ett mejl till en särskild adress, och bloggen skapas automatiskt. Det går även utmärkt att starta den direkt på Posterous sajt.

När du sedan vill skapa inlägg gör du likadant: skicka ett mejl från den e-postadress du använde för att skapa kontot, sedan skapas inlägget automatiskt. Vill du bifoga bilder, video, ljudfiler, dokument eller andra filer så är det bara att bifoga dem i mejlet eller klistra in en länk. Posterous konverterar och publicerar automatiskt.

Själv har jag sju Posterousbloggar, men det är egentligen bara en av dessa som jag använder regelbundet. De övriga sex har jag startat för att lösa tillfälliga behov på ett snabbt och smidigt sätt.

Den blogg jag använder mest regelbundet hittar du här. Det är mest en bildblogg som jag använder för privat bruk. Mejlar in bilder direkt från kamerarullen i min iPhone eller via Posterous iPhone-app som också är mycket enkel att använda.

Ibland slänger jag upp andra grejer. Länkar, tankar och idéer. Och när vår familj var på resande fot i USA tre veckor förra sommaren, så använde jag den här bloggen som en slags resedagbok. Mycket uppskattat av släktingar och vänner hemma i Sverige, och förhoppningsvis ett sätt för oss att kunna återuppleva resan vid senare tillfällen. Jag skrev inläggen på lediga stunder på min iPhone, och sedan kunde jag posta dem snabbt och lätt när vi befann oss någonstans där jag hade tillgång till internet.

Inläggen delas automatiskt till mina sociala nätverk, så alla mina Facebookvänner och Twitterkontakter kunde enkelt hänga med – om de ville 😉

Vad är nackdelen med Posterous? Tjänsten är enkel, och det innebär samtidigt vissa begränsningar. Antalet layoutteman man kan välja är betydligt mindre än till exempelvis WordPress, och den som vill styra layouten i detalj får pilla mycket med stilmallar och annat.

Vill man lägga till saker utanför det vanliga innehållet på inlägg och sidor, måste man dyka in i koden och mixtra.

Enkelheten innebär att man kan tvingas till eftergifter. Men inte nödvändigtvis. Det finns mycket stora och avancerade sajter som bygger på Posterous, till exempel Guy Kawasakis Alltop.com. Och vill du se fler coola, snygga och innovativa exempel på vad man kan göra med Posterous, kan du kolla här.

Senaste innovationen från folket på Posterous är Posterous Groups, ett smart och smidigt system för konversationer och samarbete på nätet. Det kanske jag återkommer till längre fram.