WordPress

WordPressEn av de mest populära bloggplattformarna är WordPress, som du kan ladda hem och installera på din egna domän helt utan att det kostar något. WordPress är nämligen öppen källkod (open source, under GPL-licensen), vilket betyder att vem som helst kan ändra vad som helst i det precis hur man vill. Fast det gäller förstås inte den officiella versionen, den har en utvecklingsgrupp och är så fri från tokigheter som möjligt, däremot kan du bygga om WordPress till något helt annat och använda till vad som helst, om du skulle vilja.

WordPress kan laddas hem från wordpress.org, eller från sv.wordpress.org för en version på svenska.

Röran med WordPress och WordPress.com

Blanda inte ihop WordPress och wordpress.org med WordPress.com! Denna är nämligen en hostad bloggplattform, där du kan starta och uppdatera en blogg utan att installera WordPress. Som namnet antyder så bygger WordPress.com också på WordPress, så vill du testa systemet utan att installera så kan du skapa en blogg där. Det finns vissa skillnader, men överlag är det samma system.

Kort sagt kan man säga att om det står WordPress så menas den version av systemet som du laddar hem och installerar själv, medan WordPress.com är bloggar som är skapade och ligger hos just WordPress.com. Det är lite rörigt och olyckligt med tanke på alla förväxlingar, men man lär sig.

Börja Bloggas guide till WordPress

Jag har satt ihop en guide till WordPress, som börjar med hur man installerar bloggsystemet, och sedan lite ytligt kring hur man använder det, samt anpassar din WordPress-baserade blogg som du vill ha den. Guiden kommer uppdateras allt eftersom det släpps nya versioner.

  1. Installera WordPress Version 2.7.x + 2.8.x + 2.9.x
  2. Uppgradera WordPress automatiskt Version 2.7.x + 2.8.x + 2.9.x
  3. Installera ett tema från wordpress.org inifrån WordPress Version 2.8.x + 2.9.x
  4. Installera ett tema med hjälp av FTP kommer snart
  5. Att använda WordPress kommer snart
  6. Anpassa ditt tema kommer snart