Att välja webbhotell

Har du bestämt dig för att ha din blogg hostad av dig själv, på ett webbhotell med en egen domän? Bra för dig! Då är det dags att välja ett webbhotell, något av en djungel eftersom utbudet är enormt.

Så vad behöver man tänka på vid valet av webbhotell?

Pris och plats

Det är inte särskilt dyrt med webbhotell idag, priserna börjar på under tian i månaden, men ofta behöver man betala årsvis för att få det priset. Se också upp för startavgifter, samt titta på vilka tjänster som ingår (vi kommer till det längre ned). Hur mycket pengar du skall lägga på ditt webbhotell bör i första hand styras av dina behov, eftersom det egentligen inte rör sig om så mycket per år. Trots det är det förstås viktigt att se till så att det inte blir några obehagliga överraskningar, i synnerhet om du skulle behöva kunna ta emot fler besökare (dvs. behöver mer bandbredd) om din blogg blir framgångsrik. De flesta bloggar klarar sig på några GB i trafik per månad, men börjar du lägga upp mycket bilder och rentav egna filmklipp på din domän (att jämföra med exempelvis videoklipp som ligger hos YouTube, de visas ju bara hos dig) så kan trafiken sticka iväg. Ju större fil du lägger upp, desto mer bandbredd kan du tänkas behöva.

Var webbhotellet har sina servrar spelar också roll. Om servrarna står i USA så tar det längre tid att nå dem för svenska besökare, jämfört med om de står i Sverige. Skall du driva en blogg på svenska, mot svenska besökare, så rekommenderar jag webbhotell med servrar i Sverige. Är din blogg däremot på engelska, med amerikaner som största gruppen besökare, så kan det vara värt att titta på de amerikanska webbhotellen. Då sker förstås all kontakt med support och liknande på engelska, och du betalar i dollar med kreditkort eller tjänsten PayPal, men å andra sidan så är det ofta lite billigare än i Sverige.

Nödvändiga tjänster

Vilka tjänster du behöver på ditt webbhotell beror till stor del på vilken bloggplattform du tänker installera. Vanligast är dock att du behöver stöd för skriptspråket PHP samt databastypen MySQL, men det finns annat också. Observera versionnumren på PHP och MySQL, om webbhotellet har gamla versioner installerade så kanske det inte går att köra din bloggplatfform. Många webbhotell uppgraderar PHP och MySQL om du ber dem, så har du redan ett webbhotell men med för gamla versioner så be dem uppgradera.

PHP och MySQL finns att få till både Linux-baserade webbhotellskonton, samt till Windows-baserade. Åtminstone PHP fungerar oftast bäst på den förra. Om din bloggplattform däremot använder ASP och/eller .Net så bör du välja ett webbhotell som erbjuder Windows-baserade konton. Det finns visserligen stöd för dessa tekniker även på många Linux-konton, men de fungerar bäst under Windows-miljön.

Är du osäker på om bloggplattformen du tänkt använda fungerar på ett webbhotell du funderar på, eller kanske redan har konto hos, så skicka kravspecifikationen till webbhotellet och fråga. Det är inga konstigheter, så du bör kunna få ett snabbt ja eller nej.

Idag erbjuder många webbhotell både Linux- och Windows-baserade konton, vilket du vill ha väljer du oftast vid beställning.

Vissa webbhotell erbjuder installationer via Fantastico. Det är ett skript som kan installera flera olika webbsystem med ett enkelt klick. På pappret låter det som ett smidigt sätt att komma igång med bloggandet, men problemet är att vare sig Fantastico-utvecklarna eller webbhotellen inte alltid hänger med i svängarna, vilket betyder att du kan sitta med en gammal version av ditt bloggsystem. Det är en säkerhetsrisk, därför är det bättre att installera själv, eller be någon annan göra det om du inte vill prova själv.

Tänk även på att undersöka webbhotellets backuptjänster. Det är inte alls kul om du blir av med hela din blogg bara för att en hårddisk går sönder, och webbhotellet saknar backuper. Oavsett hur bra och ofta webbhotellet gör backuper så skall du alltid göra egna, så regelbundet du kan. Man kan aldrig vara för försiktig när det gäller data!

Exempel: Blogg med WordPress • Om du valt WordPress som bloggplattform så behöver du ett webbhotell som stödjer PHP version 4 eller högre, samt MySQL version 4.0 eller högre. Eftersom Linux-baserade konton oftast fungerar bäst med PHP så är det troligtvis det bästa valet.

Börja Blogga ligger hos Loopia – ett utmärkt webbhotell med bra support.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 5 =