Bestäm din bloggstrategi

Det är väldigt lätt att starta en blogg, antingen installerar du ett bloggsystem hos ett webbhotell, eller så registrerar du dig på något av de gratisställen som finns. Du kan vara igång och blogga på ett par minuter, vilket är väldigt bra så klart.

Samma lätthet som är en fördel när du vill igång, kan även vara ett hinder för en bra blogg. Eftersom det är så lätt att sätta igång så är risken att du gör det innan du tänkt över din bloggstrategi.

Frågor du måste ställa dig om bloggen

Det finns ett antal frågor du måste ställa dig innan du låter tangentbordet glöda med välformulerade blogginlägg. Med hjälp av svaren så formar du en tydligare bild av din blogg, och bara det gör den bättre – innan den ens är lanserad!

  • Varför startar du bloggen?
  • Vad vill du skriva om?
  • Hur ofta vill du uppdatera bloggen?
  • Vad kan du skriva om på lite längre sikt? Håller ditt ämne i flera månader, eller ens år, med den uppdateringstakt du tänkt dig?
  • Vad har du för mål med bloggen? Är du ute efter läsare, att tjäna pengar, sälja en produkt, eller något annat?

Det finns åtskilliga vanliga falluckor som kan undvikas genom att vara vaksam på dina svar. Om du exempelvis startar bloggen för att tjäna pengar i första hand, men skriver om något extremt nischat, så blir det svårt att lyckas eftersom det inte kommer finnas tillräckligt med läsare och annonsörer för att det skall bli något av det. Mål som du realistiskt inte kan uppnå bör helt enkelt strykas, det resulterar bara i en ouppdaterad och oengagerad blogg, och den är både tråkig att driva samt läsa.

Ett annat problem är om ämnet du väljer helt enkelt inte är stort nog för att hålla så länge. Om du skrivit om allt du vill skriva om efter ett par månader så börjar det bli svårt att uppdatera, och då är risken att det hela rinner ut i sanden. Det kan förstås lösa sig, du kanske snubblar över nya ämnen som passar bloggen under vägens gång, men samtidigt så kanske du inte gör det, intresset svalnar, och då är det svårt att komma igång igen.

Lyssna till svaren, och dig själv

Det är viktigt att försöka vara objektiv när man besvarar de här frågorna, och funderar på vad de betyder. Vill du verkligen starta bloggen så kommer du förstås göra det, oavsett vad du svarar, men då är du i alla fall lite förberedd om du tagit frågorna och svaren i beaktning. Det kan vara avgörande när du går på den första minan, vilket du kommer göra. Förr eller senare får alla bloggar problem, av ett eller annat slag, men det är förstås bäst att vara så förberedd som möjligt.

Enda undantaget till den regeln är om du driver bloggen enbart för att tjäna pengar, utan egentligt riktigt intresse. Om svaren säger dig att det blir tufft, kanske rentav omöjligt, att bli framgångsrik med bloggen, då skall du troligen också låta bli. Det är en sak att kämpa med en blogg om man är engagerad i ämnet, en annan om det bara handlar om pengar. Du saknar helt enkelt entusiasmen som behövs för att klara av det. Jag vill inte gå så långt som att säga att alla bloggar som startas enbart för att generera pengar misslyckas, men det är inte långt ifrån sanningen. Det är svårt nog som det är att göra en blogg ekonomiskt motiverad, och har du inte ditt eget intresse för ämnet i ryggen så blir det betydligt svårare att lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

16 − 3 =