Borde jag ha annonser på min blogg?

Det är lätt att tro att man bara behöver dra igång en blogg för att tjäna lite pengar, i synnerhet när kvällstidningarna kör någon av sina löpsedlar om Blondinbellor och allt vad det är. Smäll upp lite annonser och se kulorna rulla in, det låter väl inte helt fel va? Tyvärr är det önsketänkande.

Visst finns det pengar att tjäna på att sälja annonsplatser, men liksom allt annat på nätet så handlar det om att man måste nå en målgrupp som någon är villig att betala för att synas inför. Och även om din målgrupp är helt rätt, så måste den dessutom vara stor nog för att annonsinköpare skall bry sig om att dela med sig av sina budgetar till just dig och din blogg.

Därmed inte sagt att du inte kan ha annonser på din blogg om du skulle vilja, och rentav tjäna en slant eller två.

Det finns tre huvudsakliga sätt att tjäna pengar på annonser på en blogg, eller på en webbsida över huvud taget egentligen. Jag går in på dem lite ytligt i den här posten, och återkommer mer ingående längre fram med förslag och tips på hur du gör för att lyckas med dem. Dessutom skall jag självfallet berätta om alternativen till traditionell annonsförsäljning.

Men först, de tre huvudsakliga annonsmodellerna:

Direktsålda annonser är vanligtvis den bästa modellen. Du, eller någon som jobbar åt dig, säljer annonser direkt till annonsörerna, vilket betyder att du får så stor del av kakan som möjligt.

Kontextuella annonser levereras av exempelvis Google och är annonser som analyserar ditt innehåll, och försöker passa det så bra som möjligt. Skriver du om fotboll så kan du exempelvis få annonser för fotbollsresor.

Affiliateannonser är helt prestationsbaserade annonser som du anmäler dig till hos något av affiliatenätverken. Vanligtvis är det länkar till butiker av olika slag, som ger dig provision på försäljning som genererats av besökare du skickat till dem.

Den första av de tre är mest lukrativ, men det är också så att få annonsörer bryr sig om små bloggar och webbsajter – det tar helt enkelt för mycket tid och energi att handla med dem. Du behöver gott om besökare innan du kan börja sälja annonser själv, framgångsrikt – hur många beror på din nisch.

De båda andra kan du däremot komma igång med direkt! Det finns åtskilliga annons- och affiliatenätverk som du kan bli medlem i, och från dessa får du sedan annonskod som i sin tur visar annonser du kan tjäna pengar på. Det rör sig nästan enbart av betalt per klick eller per köp, men det finns andra varianter med.

Hur mycket kan jag tjäna på min blogg?

Det är väl egentligen nyckelfrågan, inte sant, för ingen tycker väl att annonser är så strålande tjusigt och roligt att ha på sin blogg? Det tråkiga svaret är troligtvis ”nästan ingenting”, för du behöver trots allt ganska många klick och köp – och därmed besökare – för att det skall bli några egentliga pengar av dina annonser. Samtidigt så är det förstås bättre än ingenting, och om det betyder en extra fika i månaden så är det åtminstone lite lön för mödan, inte sant?

Här kommer vi in på anledningen till varför du startade bloggen från första början igen, för är det viktigt för dig att tjäna pengar så skall du så klart experimentera med annonser – även om det inte ger så mycket. På sikt kan det komma att ändra sig, du kan få gott om besökare och det kan mycket väl bli en bra affär.

Mitt generella råd i den här frågan är att ta det lugnt med annonserna om du inte känner att du behöver dem, i alla fall till en början. Det är bättre att bygga upp en bra grund att stå på innan man börjar fylla sidan med annonser. Samtidigt så handlar det om din målsättning också: skall du tjäna pengar på din blogg med hjälp av annonsförsäljning, och har planerat att ha 4-6 annonser per sida, så vill du förstås inte chocka dina besökare med att plötsligt tapetsera bloggen med dem! Då är det bättre att börja lite försiktigt, och utöka efter hand.

Visst kan man tjäna fina pengar på bloggar – tro bara inte att det är så enkelt som att slänga upp en annons och sedan luta sig tillbaka och se bankkontot växa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 × 2 =