När det blir dags att stänga bloggen

Idag stängde jag en blogg – jag har tänkt på det länge. Jag är ingen ovan bloggare, jag visste vad jag gav mig in på när jag startade bloggen, och jag hade klara planer, tusen idéer, och allt annat man behöver för att bli framgångsrik. Dessutom hade jag kontakter inom branschen sedan tidigare, och det länkades lite här och var. En bra grund, helt enkelt.

Likväl stänger jag den nu. Det är dags, på grund av ändrade förhållanden. Så är det ibland, oavsett hur van bloggare man är. Naturligtvis bör man stänga sitt hjärtebarn snyggt, och dessutom tänka igenom beslutet noga. Här är sex punkter som kanske hjälper dig när det är dags att slå igen butiken!

  • Stänga eller pausa? Det är två olika saker – tar du en månads paus så säg det, inte att du stänger bloggen.
  • Är du säker? Eftersom det ser rätt illa ut att först stänga en blogg, sedan öppna igen, för att sedan stänga, öppna, stänga och så vidare, så är det bäst om du är säker på din sak. Ta gärna beslutet under övervägande under lite längre tid.
  • Meddela dina läsare, med en bloggpost förstås. Berätta så mycket du vill och kan om varför du stänger bloggen – trogna läsare vill veta.
  • Lämna dörren på glänt om du är det minsta osäker. Det smartaste är nog att tipsa dina om RSS-flödet, då kan du komma tillbaka senare och nå dem den vägen.
  • Håll kontakten med dina läsare, förslagsvis via andra bloggar eller mikrobloggar, kanske rentav med ett nyhetsbrev. Uppmana läsarna att besöka dem om det passar!
  • Försök att inte vara för nostalgisk. Det är säkert ett hjärtebarn, en blogg född ur entusiasm och glädje, som du funderar på att stänga. Ibland blir man förblindad av det. Om det hjälper så prata med någon utomstående för mindre nostalgiska åsikter.

Slutligen, vill du starta upp bloggen igen? Fundera några gånger extra, i synnerhet på de saker som fick dig att stänga den från första början. Det är bäst för alla inblandade om det är raka rör, och du vill förstås inte att läsarna ska tänka att ”den bloggen stängs nog snart igen” – det är ingen rolig utgångspunkt.

Med det sagt, ibland vet man inte vad som händer i framtiden. När det blir dags att stänga bloggen, så stäng den. Dra inte ut på beslutet när du är säker, var inte överdrivet nostalgisk. Få det överstökat istället. Det känns ganska bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × två =