Stöd fängslade Dawit Isaak – formulär till din blogg

Dawit Isaak är en svensk journalist som suttit fängslad i Eritrea i 2 725 dagar – utan rättegång! Det är förstås inte okej på något vis, vilket är anledningen till att Expressen har kört en pågående kampanj för att hjälpa honom. Den har nu nått nätet med Free Dawit-specialsidan (som även har en räknare för hur länge Dawit suttit fängslad), och till på det så gör man nu möjligt för dig att vara med och påverka.

Vill du vara med och påverka så kan du lägga in ett formulär på din blogg som samlar in underskrifter till stöd för Dawit. Som tack får du dessutom en länk från Free Dawit-sidan, och det är ju en trevlig gest. Så här gör du för att delta.

Först och främst så behöver du formulärkoden. Den hämtar du från den här sidan, eller så kniper du den bara här nedan.

<iframe height="232" allowTransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;border:none" src="https://expressen.wufoo.com/embed/z7x0q1/" id="Freedawit"><a href="https://expressen.wufoo.com/forms/z7x0q1/" title="Free Dawit">"Free Dawit Isaak" Protestera mot regimen i Eritrea nu! Skriv under namnlistan för den svensk-eritreanske journalisten.</a></iframe>

Den här koden kan du placera någonstans på din blogg. Tyvärr är det väldigt mycket luft runt formuläret. Det kan du dock hacka dig runt. Här nedan har jag ändrat höjden på iframe-elementet samt lagt till en div som lägger en ram runt rutan. Jag har även gett div-elementet lite luft under sig, vill du inte ha det så ta bort margin-bottom: 16px;.

Tycker du det ser bra ut så använd den här koden istället:
<div style="border: 3px double #ccc; margin-bottom: 16px;"><iframe height="150" allowTransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;border:none" src="https://expressen.wufoo.com/embed/z7x0q1/" id="Freedawit"><a href="https://expressen.wufoo.com/forms/z7x0q1/" title="Free Dawit">"Free Dawit Isaak" Protestera mot regimen i Eritrea nu! Skriv under namnlistan för den svensk-eritreanske journalisten.</a></iframe></div>

Lite smalare kanske? Den här är 300 pixlar bred och har ett centrerat formulär:

Tyvärr är det inte perfekt, det är nackdelen med Wufoo, eller alternativt med hur Expressen gjort formuläret. Den är lite begränsad. Här är i alla fall koden:

<div style="border: 3px double #ccc; margin-bottom: 16px; width: 300px;"><iframe height="150" allowTransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="width:270px;border:none;text-align:center; padding:10px;" src="https://expressen.wufoo.com/embed/z7x0q1/" id="Freedawit"><a href="https://expressen.wufoo.com/forms/z7x0q1/" title="Free Dawit">"Free Dawit Isaak" Protestera mot regimen i Eritrea nu! Skriv under namnlistan för den svensk-eritreanske journalisten.</a></iframe></div>

Bäst av allt vore förstås om Expressen, eller Wufoo (tjänsten de använder för formuläret), kunde tajta det hela lite.

Om du använder WordPress och ett tema med widget-stöd så fungerar den i text-widgeten. Klicka på Utseende och sedan Widgets och lägg till en textwidget i det område du vill ha den. Klistra sedan in koden i rutan och spara inställningarna.

free dawitwptext

Vill du lägga in formuläret i ett blogginlägg, som jag gjort ovan, så är det viktigt att du inte använder en visuell editor, utan visar HTML-koden. Annars kommer den nämligen göras om till text, istället för att läsas som kod. Se till att välja HTML, kodvisning, eller vad det kan tänkas stå i ditt bloggsystem, så bör det fungera att bara klistra in koden i inlägget.

När du lagt in formuläret så glöm inte att e-posta [email protected] så att du får en länk tillbaka!

För de som oroar sig för att Expressen får en massa länkkraft tack vare det här kan jag meddela att formuläret som sagt kommer från Wufoo, och det betyder att det inte finns någon länk till Expressen i det.

Däremot så skickas man vidare till Free Dawit-sajten när man svarat, vilket jag tycker är lite synd – det hade väl räckt att visa länken?

Det här är nu fixat, nu får man ett tackmeddelande istället – bra Expressen!

Läs mer hos Thomas Mattsson på Expressen, samt se för all del Free Dawit-sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × två =