Hitta balansen mellan dina sociala nätverk

Måste vara svårt att se vad han gillar på fejjan?Det är mycket sociala nätverk just nu. Google har öppnat Google+ för allmänheten och Facebook gör sig redo för den största omstöpningen någonsin. Vid sidan av dessa giganter har vi förstås 140-teckensgiganten Twitter. Tre sociala nätverk, och tre platser som du kan använda för att kommunicera, lära och lära ut, samt inte minst få trafik från.

Men hur balanserar man dessa tre sociala nätverk utan att det blir ett heltidsjobb?

Svaret är förstås att det beror på hur gott om tid du har. Vad du behöver göra är hitta balansen mellan de sociala nätverken som fungerar för just dina behov och ditt beteende.

Här är några saker att tänka på:

  • Ska du finnas på flera sociala nätverk så måste du vara beredd att vara aktiv på dem alla också. Med andra ord: uppdatera och svara på tilltal.
  • Det är generellt ingen bra idé att mata ut samma material på alla sociala nätverk, det irriterar bara de som följer dig på mer än ett av dem.
  • Använder du sociala nätverk för att driva trafik till din blogg är det viktigt att blanda ihop egolänkandet med lite annat material också – det känns mindre spammigt då.
  • På tal om spam så ska du självfallet inte spamma. Att posta samma länk flera gånger kan vara okej om det är relevant, men aldrig tätt inpå varandra. Och helst inte, ärligt talat – speciellt inte på Facebook eller Google+.
  • Det finns appar, tillägg och tjänster som kan fylla dina konton på de sociala nätverken med länkar till din blogg. Var försiktig med dem! Dels kanske inte allt material är intressant att posta vidare, och dels så kan man filtrera bort appar på exempelvis Facebook, och då når du inte ut alls.

Jag kan inte understryka nog hur viktigt det är att faktiskt kommunicera på de sociala nätverk du är aktiv på. Det är hela skillnaden på att försöka mata dina vänner/följare med länkar, och att faktiskt tillföra någonting. Om du verkligen bara matar ut länkar till exempelvis ett Twitter-konto så var tydlig med det, då kan de som vill ha dina länkar i sitt Twitter-flöde lugnt följa kontot, och övriga behöver inte bli avogt inställda för att du bara spammar dem med egna grejor.

Hur balanserar du Facebook, Google+ och Twitter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − femton =