Rubriker och hur du bör använda dem

Det första som möter läsaren på en blogg är rubriken. Den är överst, syns alltid på löpet och leder in läsaren till texten. Därför, kan man enkelt konstatera, är rubriken väldigt viktig.

Det spelar ingen roll hur välskriven och intressant en text är ifall ingen läser den. Man kan bjuda på ingressen på förstasidan eller, om man hellre vill det, posta hela inlägg utan nödvändigheten för läsaren att klicka sig vidare till resten. Men ingen skulle läsa i vilket fall som helst om man inte visste vad den handlade om, och där kommer således rubriken in.

Det finns ett par viktiga punkter att tänka på när man sätter rubriken, och underskatta inte dessa. För bästa möjliga exponering av din bloggs innehåll gäller det att locka så mycket som möjligt.

Tänk på följande:

  • Rubriken ska självfallet vara sanningsenlig. Med endast ett par ord ska du förklara det övergripande innehållet.
  • Rubriken ska locka. Bara för att den är sann och trovärdig behöver den inte vara tråkig. Gör den extra intressant genom att kanske anspela på någon uppseendeväckande men än dock relevant del i texten.
  • Rubriken bör motsvara förväntningarna på texten. Använder man alltför överdrivna och ofokuserade rubriker lär sig läsarna detta efterhand. Det ger en negativ syn på publikationen i stort och bör således undvikas. Den svenska kvällspressen är ett bra exempel på detta, att sätta kassa rubriker, alltså.
  • Rubriken ska hjälpa sökmotorerna. Vill du att Google med flera ska hitta ditt innehåll så är det bra om rubriken innehåller de nyckelord du tycker är viktiga. Skriver du en post om Posterous, till exempel, så bör det stå i rubriken.
  • Och framför allt. Rubriken ska vara förståelig. Trovärdig och lockande i all ära, men om rubriken är för krånglig, eller om den inte framstår som begriplig, kan läsaren vända redan i dörren. Se till att på ett så enkelt sätt som möjligt få fram ditt budskap utan att avskräcka.

Ha dock i åtanke att det inte alltid är blodigt allvar med rubriker. Du ska ju självklart inte sitta i dryga timmen med ångest för att du inte kommer på de rätta orden. Se till vad texten säger läsaren och försök hitta balansen mellan att vara saklig och intressant, då kommer resten av sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × fem =