Lätta upp texten med bilder

För många nya inom bloggosfären kan själva fenomenet “blogga” ofta vara synonymt med text. Man skriver något, delar med sig av anekdoter eller annan informationsfylld textmassa och publicerar. Hur man gör texten mer lättläst med bland annat styckeindelning läste vi om i förra veckan, nu ska vi istället titta på hur man lättar upp innehållet med bilder. Bilder som inte bara förmedlar mer information än vad texten kan, utan även bjuder in nyfikna läsare.

Bilden ovan har förvisso inget med innehållet i den här artikeln att göra, men den illustrerar hur man lätt och enkelt kan skapa ett intresse hos läsaren genom att börja med en stor, tydlig – och om man vill – färgglad bild. Självklart bör bilden vara relevant för texten på något sätt, så försök att inte sväva ut för mycket. Den här texten undantagen.

Men det är inte bara i början av en text som bilder hör hemma. Poster av det lite längre slaget kan även må bra av lite pauser här och där för att inte göra läsningen så tung, och detta gör man enklast med just bilder. Som här.

Hur man sedan väljer att infoga bilden är helt och hållet personligt, med den lilla reservationen att det helst ska fungera med texten rent estetiskt också. Något vi kan titta närmare på nedan.

Det behöver inte alltid vara en perfekt skuren bild som täcker bloggens bredd, utan här kan man vara finurlig och experimentera för lite mer udda eller smakfulla alternativ. Ett exempel kan vara att lägga in bilden i texten utan att göra ett definitivt bryt.

Genom att infoga fotot exempelvis till höger mitt i texten kan den istället för att kapa allting bara ge innehållet lite luft. Man kan också, i den mån kunskap och rätt mjukvara finns, piffa upp bilden en aning. Kanske ge den en klassisk polaroidram och lite skugga för mer djup? Men det fungerar givetvis lika bra utan effekter.

Vad gäller bildernas storlek finns där inga konkreta regler, utan det är som med en väl indelad text. Ser det bra ut så är det nog så också. Däremot finns det så klart personliga preferenser där alla kanske inte alltid tycker allt är snyggt, men det handlar givetvis om vad du själv vill ha.

Du kan till exempel bredda bilden så att den är större än texten för att få den att sticka ut mer, eller så kan du förminska den och centrera för att ge ett mer naturligt bryt i texten tillsammans med lite extra luft.

De enda egentliga fällorna man bör se upp med är de designmässiga valen. Text mår sällan bra av bilder som är felplacerade, men det är heller inte svårare än vad man gör det till. Försök att hålla ett jämnt flöde där bilderna ligger i synk med texten och undvik att vänster- och högerjustera dem ifall de är för små och ska ligga på egna rader. Kom också ihåg att inte variera alltför mycket. Den här texten visar endast en rad olika exempel och är därför inte särskilt tilltalande rent layoutmässigt. Det blir lätt lite rörigt och osammanhängande om flera bilder presenteras på olika vis.

Testa dig fram till vad du tycker passar just din post bäst, och glöm inte att du självklart både kan och bör förhandsgranska innan du trycker på Publicera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × fem =