Feedburner är en tjänst som publicerar ditt RSS-flöde, och bjuder på en mängd godis på vägen. Med hjälp av Feedburner kan du nämligen få detaljerad statistik, erbjuda e-postprenumeration för de som inte gillar RSS, och utöka ditt flödes funktionalitet ytterligare. Tjänsten ägs av Google och är använd vitt och brett. Så här kommer du igång!
Bränn ditt flöde med Feedburner
Gå till feedburner.com och klicka på Get Started-länken. Du skickas till en inloggningssida för ditt Google-konto. Har du inget så registrera ett, annars är det bara att logga in.
Aktivera Feedburner
Klicka på knappen Continue i Get started with Feedburner-rutan. Nu är du igång med Feedburner, så låt oss bränna ett flöde!
Inga flöden, bäst vi bränner ett
Fyll i ditt flödes adress i rutan och klicka på Next-knappen. Kryssa inte i I am a podcaster-rutan om du inte är det, den har alltså med ljudsändningar att göra. Naturligtvis kan du fixa med det i efterhand också.
Osäker på hur du hittar ditt flöde? Det beror på vilket bloggsystem du använder. Kör du exempelvis WordPress så hittar du ditt flöde genom att lägga till /feed på din adress. Använder du någon hostad plattform så leta efter länkar som heter RSS, feed, Atom, eller liknande – där har du ditt flöde! Skulle du ange fel så kommer Feedburner att klaga, så oroa dig inte.
Fixa detaljerna
Med rätt flöde angivet så är det bara att putsa inställningarna lite. Feed Title är förstås vad ditt flöde ska heta, och Feed Address låter dig putsa till länken till ditt flöde. När du fixat till så klicka på Next nere till vänster.
Okej, nu är vi faktiskt klara! Du har ditt flöde hos Feedburner, det är den stora blåa adressen där. Men vad sägs om att göra lite fler inställningar? Klicka på Next igen.
Bonusinställningar
På den här sidan kan du aktivera lite statistiktjänster. Vissa kostade pengar förr i tiden, men efter det att Google köpte Feedburner så blev de gratis. Det handlar främst om statistik på klick och liknande, på så sätt kan du se hur många som kommer till din sajt via ditt flöde. Det enda här du bör vara försiktig med är Item exlosure downloads, som är för podcasts – har du ingen podcast så låt den vara.
Välj vad du vill ha och klicka på Next.
Sådär, klart! På resultatsidan får du länkar för diverse bloggplattformar, till plugins och andra instruktioner för hur du kan exponera ditt flöde. Titta gärna på dessa, de är bra. I korthet kan man dock säga att den länk du fick – http://feeds2.feedburner.com/link i exemplet – är den du vill att folk ska prenumerera på, så länka den från dina RSS-ikoner eller vad du nu kan tänkas ha på din blogg. På Börja Blogga kör vi med en prenumerera-sida och har ett flöde per kategori, men du gör förstås hur du vill.
Låt användarna prenumerera via e-post
Det är inte alla som vet hur de ska använda RSS, eller kanske inte vill göra det av någon anledning. Då är det bra att erbjuda prenumerationer som innehåller de senaste uppdateringarna – plockade från ditt RSS – via e-post, och det är något som Feedburner kan hjälpa till med.
Gå till feedburner.com, logga in, och välj det flöde du vill erbjuda en e-postprenumeration till. Som du ser så har du en lista på alla dina flöden hos Feedburner på sidan My Feeds.
Klicka på det flöde du vill pilla med. Sidan du kommer till innehåller en massa statistik och annat kul, kolla in den ordentligt vid tillfälle. Nu håller vi oss dock till e-postprenumerationen, så klicka på tabben Publicize i toppmenyn. Klicka sedan på Email Subscriptions i Services-menyn till vänster under Publicize.
Aktivera e-postprenumerationerna
Som standard så är inte e-postprenumerationen aktiverad från början, så klicka på Activate. På sidan som följer får du allt du behöver för att erbjuda e-postprenumerationer. Dels är det HTML-kod att klistra in för en prenumerationsruta direkt på din blogg (se prenumerationssidas här exempelvis), och dels är det en länk till en Feedburner-sida som gör samma sak.
Svårare än så är det inte.
Publicera flödet snabbare med ping
Feedburner kollar om du uppdaterat din blogg via RSS-adressen som du bränt med jämna mellanrum. Ibland känns det som att det tar onödigt lång tid, men det kan du skynda på genom att pinga. Om det låter som rappakalja så läs sidan med svenska pinglistan, där du även hittar bra tjänster att pinga. Kort kan man i alla fall säga att ping är ett sätt för en blogg att berätta för en annan tjänst att den är uppdaterad.
Feedburner stödjer båda automatisk och manuell ping. Automatisk är förstås att föredra, läs mer om det här. Lägg till följande adress till din pinglista: http://ping.feedburner.com
Om du inte använder en bloggplattform som stödjer automatisk ping så får du besöka den här sidan och pinga manuellt, för samma resultat. Men automatisk är förstås bättre, den gör ju jobbet åt dig!
Vad mer kan jag göra med Feedburner?
Massor! Det finns allt från roterande rubriker som visar det senaste från ditt flöde (länkat så klart), till textannonser från Google Adsense. Se till att klicka runt ordentligt och läs in dig på tjänsterna som erbjuds.