Att leva som en digital nomad och blogga

Om du tänkt starta en blogg eller redan bloggar har du kanske även gått i tankarna om ett lite annorlunda sätt att leva och arbeta kan begreppet digital nomad vara något som dykt upp i flödet. Själva uttrycket används för många olika yrken, men grundtanken är att du arbetar via din dator även om du befinner dig utomlands eller på annan ort.

Det traditionella sättet att arbeta under kontorstid börjar sakta men säkert fasas ut, något som även större företag har uppmärksammat genom att anlita egenföretagare som har bosatt sig i andra länder än Sverige. Du kan exempelvis jobba som journalist, medieproducent, webbutvecklare, administratör eller kommunikatör – så länge du kan sköta sysslorna via internet. Att leva som digital nomad fungerar oftast utmärkt för bloggare.

Varför ska man arbeta på resande fot?

Det finns flera skäl till detta, men huvudsyftet är onekligen att utnyttja lägre priser i billigare länder, medan du tjänar en svensk lön. Andra kan vara att du helt enkelt trivs bättre i varmare länder, eller att du vill etablera dig någonstans med lägre inkomstskatt. Det är också därför länder som Bulgarien lockar många digitala nomader då du endast behöver skatta 10 % på det du tjänar.

Vissa av oss väljer istället asiatiska länder som Thailand, Vietnam och Filippinerna då vädret är betydligt behagligare året runt. Den låga levnadskostnaden ger också utrymme för mer underhållning som restaurangbesök, biografer och dylikt. Då vädret tillåter mer utomhusaktiviteter kan du enkelt anordna minisemestrar i landet du befinner dig i. Du kanske längtar till havet för att surfa? eller varför inte ta tillfället i akt och syssla med klättring och campande uppe i bergen?

Utöver detta är det själva resandet som lockar, mycket tack vare att det får dig att växa som person när du befinner dig utomlands. Du upplever nya kulturer, människor och levnadssätt som du kanske inte stött på tidigare, samtidigt som du utmanas på ett helt annat sätt när ditt sociala skyddsnät inte längre finns på plats som hemma. Detta kan kännas lite skrämmande till en början, men väldigt många framgångsrika människor har faktiskt rest runt i världen för att hitta sig själva, eller för att nå nya vägar framåt i arbetslivet.

Det är dessutom ett utmärkt sätt att utvecklas på ett personligt plan då du ställs inför många dilemman som du kanske inte haft tidigare. Detta kan exempelvis vara hur du ska hitta en passande lägenhet när du inte ens kan språket, eller hur du hittar fram till en viss plats utan ett fungerande SIM-kort.

Fördelarna med att resa är många, men en som du kanske inte tänker på är att du tvingas vara mer social och knyta nya kontakter eftersom du oftast inte känner någon när du landar. Detta kan i många fall leda till nya vänner och bekanta, men också likasinnade människor som har liknande mål i livet.

Undvik ekorrhjulet

Det är ingen hemlighet att vårt samhälle går runt på hårt arbetande människor, men du kan faktiskt jobba effektivt även när du inte befinner dig på en fysisk arbetsplats. Att det berömda ekorrhjulet är lätt att fastna i är ingen nyhet, men det är också väldigt lätt att råka hamna i helt omedvetet med tanke på att de flesta företag kräver att du är bosatt i samma stad där kontoret är placerad.

Om du jobbar frilans kan du däremot ställa om din vardag helt hur du vill ha det, men det blir också en ny utmaning att hitta kontinuerliga uppdrag och stadigvarande kundrelationer. Det finns givetvis plus och minus med allt i livet, men att leva platsoberoende kan vara ett utmärkt sätt för många att testa på egenföretagande. Det finns givetvis flera nomader som arbetar åt företag på en kontinuerlig basis också, även om de allra flesta av oss vill kunna äga sin egna tid.

Vill du testa yrket rekommenderas det varmt, särskilt om du letar efter nya utmaningar och en mer spännande vardag som innefattar mer än matlagning och tv-tittande. Är du en person som brinner för nya kulturer, upplevelser och aktiviteter? Då kan yrket som digital nomad vara precis det du letat efter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton + åtta =