Släpp inte in spammen – aktivera Akismet

Spam på bloggar blir allt vanligare, med allt från automatiserade spamlänkar till diverse suspekta sajter, till personer som tror att de kan öka sökmotorkraften för en domän genom att få länkar i bloggars kommentarer.

Akismet Det vill man förstås inte ha på sin blogg, och det är där spampluginen kommer in. WordPress-användare är van vid Akismet, som medföljer bloggplattformen – men den är inte aktiverad från början. Därför är det första du skall göra är att gå till pluginsidan i gränssnittet och aktivera Akismet, och sedan fylla i din API-nyckel. Nyckeln får du från WordPress.com, så du måste registrera ett konto där för att få tillgång till tjänsten.

Men Akismet finns till betydligt fler plattformar än WordPress, och allt är inte ens bloggar. Du hittar den fulla listan här, och bland de mer intressanta systemen som stöds återfinns bloggplattformerna Movable Type och Expression Engine.

 • David

  Akismet hade jag inte klarat mig utan på min lilla blogg. Och då är den ändå, som sagt, väldigt liten. Spam letar sig in överallt och kan vara förödande för diskussionerna som annars kan skapas av blogginlägg…

 • Akismet har jag aldrig använt. Jag tog den första fighten med spammarna innan jag adderade en captcha i kombination med möjligheten att banna IP-nummer och IP-serier och IP-range.

  • Du bör absolut installera Akismet, sparar dig mycket tid och energi. Kan användas i kombination med andra tjänster med. Såvida du inte har väldigt många spambotar och liknande som försöker att spamma ner din blogg så kan du troligtvis ta bort captchan – det är inte världens mest användarvänliga lösning trots allt, om än effektiv.

 • Akismet i all ära, man jag tycker att WP Hashcash är ännu mer effektivt för att mota automatiserad spam. Akismet är bra som ett komplement på stora bloggar för att undvika manuell spam.

  • Har inte testat WP Hashcash själv, i de fall jag behövt ta emot spam som Akismet ännu inte klarar av (vilket inte är mycket, stora sajter som The Blog Herald klarar sig på Akismet enbart numera – så var det inte förr) så har jag kompletterat med Spam Karma 2 och eventuellt Bad Behaviour. Tack för tipset dock, får försöka kolla in den där.

 • Bra ha i åtanke när min blogg ”lyfter”!

 • Tack för hjälpen!
  Hade aldrig hört talas om den ”där” Akismet:)

  Hälsningar
  Sanna
  http://www.meetsannhellstrom.com