Donationer: låt besökarna betala ditt bloggande

bbb.gifI posten 5 andra sätt att tjäna pengar på din blogg pratade jag om alternativ till traditionella annonser. Jag lät medvetet bli att ta upp donationer som ett alternativ (vilket påpekades i kommentarerna), av en väldigt enkel anledning.

Jag tror inte donationer fungerar.

Och ni verkar hålla med mig, enligt den aningen enkla undersökningen som rullat här ett tag. Läs mer

Rösta: Har du någonsin donerat pengar till en blogg?

Apropå posten om fem andra sätt att tjäna pengar på en blogg så tänkte jag höra om du någon gång donerat pengar till en blogg? Alltså, på ett eller annat sätt skickat pengar till bloggaren för att visa din uppskattning. Svara i omröstningsrutan nedan tack.

[polldaddy poll=”1779469″]

Uppdaterat: Undersökningen är nu stängd. Tack till alla som medverkade!

5 andra sätt att tjäna pengar på din blogg

bbb.gifDet är förstås lockande att lägga upp en mängd annonser på sin blogg och se kulorna rulla in, och många testar just detta. Tyvärr blir det sällan mer än lite kaffepengar, och ofta då på de småsunkiga fiken, utanför lattesörplandet på Fina gatan. Det är helt enkelt så att det är svårt att tjäna pengar på annonsering eftersom det kräver volymer, och få bloggar har besökare nog.

Med det sagt, läs för all del Borde jag ha annonser på min blogg?, det kan mycket väl vara rätt för dig. Bloggar har en del saker som talar för sig rent annonsmässigt.

Lyckligtvis finns det andra sätt att tjäna pengar på sin blogg. Läs mer

Några ord om kommentarsmoderering

Börja blogga 101De flesta bloggsystem låter dina användare lämna kommentarer på dina poster. Ibland håller läsarna med dig, ibland inte alls. De flesta är trevliga, eller åtminstone inte otrevliga, när de kommenterar, men långt ifrån alla. Lägg till spammare och personer som bara vill förstöra, och man förstår varför det alltid finns ett alternativ att moderera kommentarerna. Med det menas att de inte publiceras på din blogg förrän du godkänt dem.

Det har sina för- och nackdelar. Läs mer

Därför ska du erbjuda ett fullt RSS-flöde

Full eller stympad?Det kan kanske vara lockande att inte ha allt sitt innehåll i RSS-flödet, att kapa efter ett visst antal tecken, och därmed ”tvinga” läsaren att besöka din blogg för hela posten. Argumentet är förstås att dessa stympade RSS-flöden därmed inte konkurrerar med din blogg, och om du tjänar pengar på annonser, exempelvis, så innebär det inget bortfall eftersom man helt enkelt inte kan läsa allt i RSS-läsaren.

Motsatsen är ett fullt RSS-flöde där hela posten ingår, som här på Börja Blogga, och det ska då kunna innebära bortfall i annonsintäkter eller vad det nu kan tänkas vara.

Att stympa RSS-flödet är en dum idé, i alla fall om du vill att folk ska bry sig om att prenumerera på dina uppdateringar. Läs mer

När det blir dags att stänga bloggen

Idag stängde jag spelbloggen Out of Ammo – jag och Rickard har tänkt på det länge. Ingen av oss är ovana bloggare, vi visste vad vi gav oss in på när vi startade bloggen, och vi hade klara planer, tusen idéer, och allt annat man behöver för att bli framgångsrik. Dessutom hade vi kontakter inom branschen sedan tidigare, och det länkades lite här och var. En bra grund, helt enkelt.

Likväl stänger vi den nu. Det är dags, på grund av ändrade förhållanden. Så är det ibland, oavsett hur van bloggare man är. Naturligtvis bör man stänga sitt hjärtebarn snyggt, och dessutom tänka igenom beslutet noga. Här är sex punkter som kanske hjälper dig när det är dags att slå igen butiken! Läs mer

Skydda ditt varumärke på mikrobloggarna

FöretagsbloggandeDe flesta företag är medvetna om att de behöver registrera domännamn för sina varumärken, inklusive företagsnamnet, eftersom det kan bli stökigt värre annars. Idag är domännamnsnappning förvisso inte samma problem som förr, men det är onödigt att försätta sig i den situation, och domännamn är billiga. Självklart val.

Lika självklart är det inte att skydda sina varumärken på mikrobloggar (och andra sociala nätverk) som Twitter, Bloggy eller Jaiku. Att få gör det har varit uppenbart, men Mahir PR:s kartläggning av Sveriges 40 största annonsörer är en deprimerande bekräftelse. Läs mer

Långhelger och uppdateringar

Glad påsk-korgBör man uppdatera på långhelger, som jul och påsk exempelvis? Idag är det exempelvis Skärtorsdag och affärerna myllrar av folk som ska handla inför påsken, folk som tagit halvdagar eller rentav har ledigt. Långfredagen är röd dag, liksom Annandag påsk, vilket betyder att det är en långhelg.

Surfar folk då? Läser de bloggar?

Ja och nej, beroende på din målgrupp. Personligen har jag motstridiga uppgifter, rent generellt så har trafik på mina sajter alltid gått ner på helger, inklusive långhelger. Så, återigen, bör man uppdatera då, eller är det ett bra tillfälle att ta ledigt? Läs mer

Använd bloggen för att bli en auktoritet

Bli en auktoritetAtt man kan tjäna pengar på att blogga är välkänt, alla framgångssagor som stötts och blötts i kvällstidningarna är bevis nog. Det är inte heller en hemlighet att de flesta som lägger upp annonser på sin blogg knappt drar in kaffepengar, vilket självfallet ställer frågan hur man ska tjäna något på sin blogg. Annonser är ju det uppenbara direkta flödet av vinst, nämligen utbetalade pengar för klick och/eller visningar, så vad gör man om man inte kan tjäna pengar på dem?

Man använder bloggen för att etablera sig som en auktoritet.

Det här är något jag själv har lutat mig på och byggt omkring de senaste åren, för även om det går att tjäna pengar på en annonsdriven sajt, så är det knappast det lättaste. I synnerhet inte idag, när vi är mitt i en finanskris och annonsmarknaden är svag. Läs mer

Många korta poster, eller färre långa?

Börja blogga 101Låt mig börja med att säga att det råder delade meningar kring huruvida det är bättre med många korta poster, eller färre men längre. Personligen tror jag det beror på vilket ämne du bloggar om, din läsekrets, samt hur du definierar ”många” samt ”färre”. Jag tror även det handlar om hur stor andel av dina läsare som prenumererar via RSS och liknande, eftersom du då har en direktkanal till dem.

Slutligen så handlar det förstås om vad du vill uppnå med din blogg och hur du vill få in läsare – skriver du i själva verket för sökmotorerna, alltså hoppas på att läsarna ska hitta dig via sökningar på Google, så är ett roligt videoklipp och fem ord inte direkt att föredra. Läs mer