Därför ska du erbjuda ett fullt RSS-flöde

Det kan kanske vara lockande att inte ha allt sitt innehåll i RSS-flödet, att kapa efter ett visst antal tecken, och därmed ”tvinga” läsaren att besöka din blogg för hela posten. Argumentet är förstås att dessa stympade RSS-flöden därmed inte konkurrerar med din blogg, och om du tjänar pengar på annonser, exempelvis, så innebär det inget bortfall eftersom man helt enkelt inte kan läsa allt i RSS-läsaren.

Motsatsen är ett fullt RSS-flöde där hela posten ingår, som här på Börja Blogga, och det ska då kunna innebära bortfall i annonsintäkter eller vad det nu kan tänkas vara.

Att stympa RSS-flödet är en dum idé, i alla fall om du vill att folk ska bry sig om att prenumerera på dina uppdateringar.

Ett stympat RSS-flöde är att jämföra med en länk som skickas till prenumeranten varje gång en sida är uppdaterad. Det innehåller ingenting direkt, bara första delen av texten, och sedan en länk vidare. Med andra ord, det är inget alternativt sätt att läsa innehållet, utan snarare bara information som säger att ”nu finns det nytt att läsa!”.

Det fulla RSS-flödet, däremot, låter dig läsa hela bloggposten i din RSS-läsare om du vill. Man kan fråga sig varför man skulle vilja göra det, men jag finner mig själv att göra det allt oftare, i synnerhet om bloggen ifråga har småtaskig layout, har segladdade flash-annonser, eller är på tok för svårläst överlag. Så på det viset stämmer kritiken: jag besöker inte bloggen till förmån för RSS-flödet.

Men vad är bäst: att jag prenumererar på ditt fulla RSS-flöde och läser dina ord men besöker inte din blogg särskilt ofta, eller att jag inte prenumererar ditt stympade RSS-flöde och kanske inte besöker dig alls?

Dessutom: det finns ett värde att nå ut till fler läsare även om det inte betyder att de läser ditt budskap på din blogg hela tiden.

Jag är en förespråkare av fulla RSS-flöden, men alla håller inte med, och även om jag nog tror att det går att påvisa hur fulla RSS-flöden har fler prenumeranter än stympade, så handlar det ändå om hur viktigt du tycker det är att dina ord läses på din sajt, och inte i en extern läsare. Du kan själv testa ditt RSS-flöde för att se hur det visas för andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − sjutton =