Så installerar du Google Analytics på din blogg

Det är alltid kul att hålla reda på hur många läsare man har, vilka sökord som leder dem till bloggen, och vad som gillas och (indirekt) ogillas. Ett av de bättre sätten att hålla koll på sin webbstatistik är Google Analytics från, just det, Google.

Du behöver ett Google-konto för att kunna använda Analytics. Det är gratis, och kanske har du redan ett. Kör du Gmail, Google Kalender, eller har skaffat dig en Google-profil, så har du ett konto. Annars får du registrera.

Observera att Google Analytics bara fungerar på egenhostade bloggar. Du kan alltså inte lägga till Analytics på en blogg hos wordpress.com eller Aftonbladet Blogg exempelvis. Du behöver ha bloggen på ett webbhotell.

Rättelse! Aftonbladet Blogg har stöd för Analytics med en widget, ett väldigt bra initiativ.

Först ska du aktivera Analytics. Gå till google.se/analytics och klicka på knappen till höger. Sidan bör se ut som på bilden här nedan, men om den inte gör det så behöver du registrera dig först. Länken hittar du under knappen.

Gå in på Analytics

Om allt går vägen så bör du få möjlighet att skapa ditt första konto nu. Analytics kan hålla reda på flera webbplatser, så skapa ett per domän.

Registrera webbplats

Fyll i allt bäst du kan, domän och välj rätt land och sådant.

Nu får du din spårningskod (du vill använda den nya), vilket är ett javascript som ska läggas in sist i dina filer. Vi kommer till det snart. Börja med att kopiera det, alltså hela kodsnutten i rutan.

Spårningskoden

Den här koden ska klistras in på din blogg, eller rättare sagt i din bloggs tema, precis innan body-taggen stängs. Om du kör WordPress betyder det att du öppnar footer.php i temat du använder, och letar rätt på den här koden långt ner i filen:

Stoppa in koden enligt följande:
(--- HÄR STOPPAR DU KODEN FRÅN ANALYTICS ---)
Spara och ladda upp. Klart! Nu är det bara att vänta på att Google Analytics ska börja följa din statistik. Det kan ta några timmar.

Nytt tema? Glöm inte att klistra in spårningskoden på samma sätt – det är den som håller reda på din statistik. På så sätt blir det inga avbrott.

Kör inte WordPress? Leta rätt på filen där body-taggen stängs, alltså:

Placera koden på raden ovanför, alltså:
(--- HÄR STOPPAR DU KODEN FRÅN ANALYTICS ---)
Samma princip gäller förstås vanliga webbsidor.

Slutligen…

Google Analytics är ett avancerat statistikprogram. Du kan nöja dig med det enklaste, klicka bara på Visa rapporter när du gått in i Analytics, och du får fina grafer som du dessutom kan ställa in bäst du vill. Gillar du verkligen att mala siffror kan du däremot ställa upp mål och ta reda på varifrån din trafik och sådant. Klicka runt, var inte rädd för Googles hjälpavsnitt (de är stundtals bra), och prova dig fram. Så länge du inte tar bort din webbplats från Analytics så kan det inte hända så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 + tre =