Delta i Internet Explorer 6-kampanjen

The Final BattleWebbläsaren Internet Explorer 6 släpptes 2001 och används fortfarande, så tokigt är det. Hade den varit bra så hade det väl inte varit hela världen, men nu är det så att den är osäker och läser webbsidor dåligt, vilket betyder att den ställer till problem för webbutvecklare. Och inte vill du väl ge dina besökare en dålig upplevelse när de är på din blogg?

Just nu pågår en kampanj för att få de som fortfarande sitter med Internet Explorer 6, eller IE6 som det förkortas, att uppgradera till en nyare version (sjuan finns ute, och åttan kommer snart) alternativt en annan webbläsare. Det är ett bra initiativ, så självfallet ska du medverka med din blogg!

Internet Explorer 6-uppmaning med en WordPress-plugin

Om din blogg bygger på WordPress (och du har den installerade versionen, alltså inte WordPress.com) så kan du lätt lägga till den här funktionaliteten med en smart liten plugin som heter Shockingly Big IE6 Warning. Lyckligtvis behöver den inte vara så stor, men om du vill så…

Börja med att ladda ner pluginen och ladda upp till wp-content/plugins-mappen på ditt webbhotell. Logga sedan in i administrationsgränssnittet och gå till plugins-sidan (Tillägg på svenska) – där ligger den under Inaktiva tillägg. Klicka på Aktivera-länken till höger för att aktivera den.

Aktivera din plugin

När pluginen är aktiverad så hamnar den under Nuvarande aktiva tillägg. I beskrivningen till den så finns det en länk till dess ”plugin page” som det står. Det är i själva verket inställningssidan som du hittar under Inställningar (Settings), lyckligtvis förkortad till S. Big IE6 Warning. Gå dit!

Nu ska vi göra våra inställningar! Följande kör jag här på Börja Blogga:

Inställningarna på Börja Blogga

Warning type är hur du vill uppmana dina besökare att uppgradera. Small är den lilla ”diskreta” varianten högst upp, men du kan vara jävligare än så om du vill. Du kan även välja Test för att se ungefär hur det ser ut, och var varningen kommer, i alla webbläsare. Bra för att se om det fungerade som du tänkt.

Antagligen ska du välja att använda jQuery (som är ett javascript-bibliotek) men skulle pluginen inte fungera så testa att byta denna. Välj sedan vilka webbläsare du vill tipsa om.

Slutligen, fyll i den text du vill skriva ut när varningen visas. Håll det kort, det blir fult annars, speciellt om du valt den lilla varningstypen. Klicka på Update när du är klar.

Så här ser det ut på Börja Blogga om du surfar in med Internet Explorer 6:

Börja Blogga med Internet Explorer 6

Inte ett dugg tjusigt, men det finns ingenting vackert med IE6, så det är helt i sin ordning! Besöker du sidan med någon annan webbläsare så ser du inget alls, den rullar som vanligt.

Får du inte till det så använd Test-funktionaliteten och pilla med inställningarna.

Klart! Nu gör du en god gärning för webben.

Andra varianter

Om du inte kör WordPress, eller kanske inte får pluginen att bete sig som du vill, så finns det lyckligtvis andra varianter. Den råaste står Joakim Jardenberg för, det är kort och gott en kodsnutt som du kan peta in var som helst på din sida (blogg eller ej), och om användaren kör IE6 så skrivs varningen ut.

En lite mer diskret variant finns på Pushup, men risken är kanske att den förbises eller tas för en annons. Det kan man förstås fixa om man är lite händig med kod. Installationen är i alla fall enkel: ladda upp filerna på din server och peta in en kodsnutt i HTML-kodens header. Om det är grekiska för dig så ska du kanske låta den vara.

Drupal-användare kan använda den här pluginen, medan de som kör Joomla har en egen extension (via).

Den absolut råaste varianten är förstås att blogga om Internet Explorer 6 och bytet. Det är också bra, jag har skrivit två poster redan och Mindpark var tidigt ute, samt har följt upp. Även Ohsohightech och Voxpelli har skrivit om saken. Se även bloggar.se/om/ie6 för lite mer allmänt om IE6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra − 3 =