Gratis bilder till dina bloggposter från Flickr

Bilder lättar upp, men ibland är det inte så lätt att hitta bra sådana, i alla fall inte om man vill vara laglig och inte sno någon annans verk. Lyckligtvis finns det bot på det, nämligen på fotosajten Flickr.

Du kan inte ta vilken bild som helst på Flickr, men väl de som går under Creative Commons-licenserna. Dessa olika licenser (det är flera) betyder att andra får använda dina bilder, men måste i regel ge dig lämplig kreditering och länk. Till den här posten har jag exempelvis använt en Creative Commons Attribution-licensierad bild, och mycket riktigt så länkar jag till fotografen/bilden längst ned.

Andra Creative Commons-licenser inkluderar Non-Commercial, vilken betyder att du inte får använda bilden för kommersiella syften. Läs mer om de olika licenserna här, och tänk efter vilka som är okej för just ditt bruk på din blog.

Det bästa av allt är att det finns en hel del bra foton som är licensierade under Creative Commons på Flickr. Faktum är att det rentav finns en hel sida om det, med sökfunktion och allt, vilket gör det lätt för dig att leta efter lämpliga foton. Bläddra dig genom dem, eller sök – det senare fungerar lite sisådär eftersom det beror på hur fotografen har beskrivit sin bild, men ibland hittar man rätt. När du hittat en bild så klickar du lämpligen på All Sizes-ikonen och väljer en storlek som passar dig.

Räcker inte Flickr? Testa Creative Commons egna sökfunktion, vilken inte bara handlar om bilder utan även text och video. Se även den här posten på Mjukvara.se som berättar hur du kan gör ännu fler saker med Flickr.

Det finns inga anledningar till att inte utsmycka en texttung bloggpost med bilder, så gör du inte det redan så är det hög tid att börja nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + sexton =