WordPress-tips: Locka läsarna ner i arkivet med relaterade länkar

Det förra WordPress-tipset handlade om en plugin som tog bort intern pingning, alltså inga fler trackbacks inom din egen blogg. Vissa tyckte inte att det var en bra idé, eftersom trackbackarna länkar besökaren vidare till annan läsning. Det är bra att länka sina besökare djupare ner i ditt bloggarkiv, men det finns bättre sätt än att göra det än via dina egna kommentarer: automatiska länkar till relaterade poster.

WordPress Related Posts är en smidig liten plugin som analyserar din bloggpost, och länkar andra poster den tror är relaterade. Vilka taggar du satt på din post påverkar urvalet, så är du en frekvent taggare fungerar den säkerligen bra för dig. När du installerat pluginen så finns det en inställningssida där du kan bestämma hur de relaterade länkarna ska skrivas ut, samt vad som ska hända om det inte verkar finnas några.

Jag kör den här på flera andra bloggar och i de fall som det inte finns några relaterade poster så har jag valt att visa några slumpmässiga länkar. Vem vet, kanske är det något som lockar till klick?

Det finns förstås fler plugins som gör det här. Några som jag provat eller hört sägas bra saker om är:

Välj en plugin som passar dig. Många kräver att du stoppar in kod i ditt WordPress-tema för att de ska skriva ut innehållet. Vanligtvis rör det sig då om en kodsnutt som ska in i single.php i ditt tema, placera då koden där du vill att de relaterade länkarna ska skrivas ut. Om du inte vill pilla med sådana saker så se till att du väljer en plugin som har stöd för widgets, så slipper du det. En del plugins kan dessutom lägga till en lista på relaterat material automatiskt.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter och plugintips för relaterat innehåll i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fjorton + 2 =