Håll koll på tidsbovarna i bloggosfären

Det är väldigt lätt att bli beroende av att läsa bloggar, hänga på forum, surfa runt på Facebook, eller vara aktiv på någon av de mikrobloggtjänster som finns. Man ”ska bara kolla” och plötsligt har man surfat bort två timmar. Nu är det förvisso inte nödvändigtvis så att det är två bortkastade timmar, men likväl är det tid som man kanske hade tänkt använda till annat.

I bloggosfären är det synnerligen lätt att gräva ned sig. Använder du RSS för att prenumerera på uppdateringar så är det lätt att fastna i alla nya bloggposter som skrivs – de skickas ju direkt till din RSS-läsare. Detsamma gäller om du hänger på Twitter eller Bloggy – det skrivs så väldigt mycket att det är lätt att man fastnar, och kastar sig in i konversationerna.

Så vad kan man göra för att få kolla på tiden?

  • Sätt av tid till sociala nätverk och låt dem inte vara öppna hela tiden, då kommer du snart uppdatera din Facebook-status och diskutera dina vänners aktiviteter.
  • Mikroblogga inte mer än fem minuter per timme – eller vad som nu passar dig. Stäng mikrobloggfönstret.
  • Stäng RSS-läsaren när du inte ska använda den – då ser du inte allt nytt som kommer in.
  • Trimma RSS-läsaren och se över dina bokmärken samt surfvanor. Kanske följer du helt enkelt för många bloggar av gammal vana?
  • Sätt av tid till diskussioner i bloggar och forum. Sitt absolut inte och vänta på vad de andra deltagarna skriver utan gör något annat i väntan på reaktioner i diskussioner du följer. Att ladda om sidan får det inte att gå fortare…

Man kan förstås sluta med allt det här också, och gå tillbaka till den gamla tidens webbsurfning, med bokmärken och ensidig information snarare än kommunikation. Det vore dock synd, eftersom framgångsrik bloggande till stor del bygger på deltagande, och bloggosfären blir desto mer levande om du är med i den.

Var rädd om din tid, den är värdefull.

Hur gör du för att inte surfa/mikroblogga bort onödigt många timmar? Dela med dig i kommentarerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 6 =