Långhelger och uppdateringar

Bör man uppdatera på långhelger, som jul och påsk exempelvis? Idag är det exempelvis Skärtorsdag och affärerna myllrar av folk som ska handla inför påsken, folk som tagit halvdagar eller rentav har ledigt. Långfredagen är röd dag, liksom Annandag påsk, vilket betyder att det är en långhelg.

Surfar folk då? Läser de bloggar?

Ja och nej, beroende på din målgrupp. Personligen har jag motstridiga uppgifter, rent generellt så har trafik på mina sajter alltid gått ner på helger, inklusive långhelger. Så, återigen, bör man uppdatera då, eller är det ett bra tillfälle att ta ledigt?

Jag ser både för- och nackdelar med att uppdatera på långhelger.

Positivt:

  • De som faktiskt surfar har mer tid att läsa, så längre poster kanske fungerar bättre.
  • Läsarna är i helgstämning, så lättsammare material kan fungera bättre.
  • Andra kanske inte uppdaterar – då är det förstås bra att göra det själv!
  • Du har troligtvis mer tid att ägna åt bloggen, och det är ju kul att kunna uppdatera då, inte sant?

Negativt:

  • Om du har färre besökare på bloggen så får du färre läsare på bloggposterna du publicerar. Uppdaterar du ofta kan det betyda att läsarna som kommer tillbaka efter långhelgen inte orkar läsa in sig på allt, och hoppar över dina helgposter.
  • Det är bra att vila upp sig ibland. Å andra sidan kan du skriva posten i förväg och publicera automatiskt.
  • Börjar du publicera på långhelger så kanske läsarna förväntar sig att du ska göra det jämnt. Är det vad du vill göra?

Personligen tar jag ledigt över långhelger (så nej, det blir inga poster på vare sig Börja Blogga eller några andra av mina bloggar under påsken), men ibland bryter jag mot den policyn om något kul dyker upp. Som inspiration eller så.

En annan aspekt med långhelger är att det är då många bloggare har tid att skriva. Arbete och fritid samt familjeliv har en tendens att begränsa bloggskrivartiden i veckan, men långhelger kan mycket väl vara en lösning. Kom ihåg att det inte betyder att du måste publicera allt du skriver direkt, ta istället tillfället i akt och planera in i framtiden, och bygg upp en buffert av poster att ta fram vid ett senare tillfälle. På så sätt kan du minska den uppdateringsstress som vi alla drabbas av förr eller senare.

Berätta gärna hur just du gör med din blogg, och varför, i kommentarerna. Och glad påsk förresten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 3 =