Så här uppdaterar du Twitter och Jaiku från Bloggy

Det finns i huvudsak tre stora mikrobloggtjänster i Sverige, nämligen svenska Bloggy, amerikanska Twitter, och (ursprungligen) finska Jaiku. Läs mer om dem på vad är en mikroblogg-sidan, det är för övrigt en bra introduktion till mikrobloggande i allmänhet.

Så vilken ska man välja? Det blir väldigt rörigt om man ska uppdatera alla, men lyckligtvis finns det några små trick för att få det hela att fungera lite bättre. Som att uppdatera sitt Twitter-konto från sitt Bloggy-konto till exempel.

Först och främst behöver du förstås ett konto på såväl Twitter som Bloggy. Registrera dessa om du inte har dem, och bekanta dig med tjänsterna.

När du är redo att börja skicka dina uppdateringar på Bloggy vidare till Twitter – helt automatiskt – så logga in på Bloggy och klicka på Inställningar högst upp till höger.

Inställningar på Bloggy

Sidan du kommer till innehåller en mängd tänkbara inställningar och andra trevligheter, men just nu så bryr vi oss bara om Andra tjänster, så klicka på den länken i vänstermenyn.

Andra inställningar på Bloggy

Nu behöver du bara fylla i dina Twitter-uppgifter, alltså användarnamn och lösenord. I vanliga fall tycker jag att man ska vara försiktig med sina inloggningsuppgifter – ge inte ut dem till externa sajter i onödan! – men Bloggy är en pålitlig tjänst. Fyll i uppgifterna för Twitter.

Vill du dessutom skicka dina uppdateringar till Jaiku så fyller du även i ditt användarnamn på Jaiku, samt din API-nyckel. Den hittar du på api.jaiku.com – du måste vara inloggad för att det ska fungera.

API-nyckeln på Jaiku

Nyckeln är något i stil med 5562b2c452d9efq557a eller liknande. Klistra in nyckeln på Andra tjänster-sidan på Bloggy, gå längst ned på sidan och klicka på Spara-knappen. Klart!

Så vad händer nu?

Alla nya inlägg du skapar på Bloggy kommer automatiskt skickas till Twitter och Jaiku, om du fyllde i båda alltså. Så nu skriver jag exempelvis det här på Bloggy:

“Inlägg på Bloggy”

När jag skickar den så hamnar den även på Twitter och Jaiku. Där ser de ut så här, observera att det syns varifrån posten har skickats på Twitter, precis som det gör när du använder olika program för att uppdatera.

“Inlägg på Bloggy”

Tjusigt va? Och allt för att vi lade till Twitter och Jaiku som tjänster på Bloggy. Nu behöver du bara posta nya inlägg från Bloggy för att vara med på de båda andra tjänsterna automatiskt.

Kommentarer och @replies då?

Vana Bloggy-användare undrar förstås vad som händer med kommentarer på andras inlägg på Bloggy. De skickas inte till Twitter och Jaiku, det är bara nya inlägg på Bloggy som berörs. På samma sätt så bör du svara på andras inlägg där de postades från första början. Om någon skrev ett tweet eller en jaik så svara på Twitter eller Jaiku, gör det inte från Bloggy – då blir det rörigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

11 + fjorton =