Så skaffar du en global avatar

Skaffa en gravatar

Här och var i bloggvärlden så pratas det om ”gravatarer”. Det kommer från tjänsten Gravatar.com, som står för globally recognized avatar – alltså gravatar. Med andra ord så är det en profilbild som fungerar på flera olika sajter, exempelvis i våra kommentarer, såväl som i kommentarerna på andra bloggar.

Och bäst av allt: det är gratis att registrera en gravatar! Så här gör du:

Gå till gravatar.com och klicka på Sign up now-länken. Fyll i den e-postadress som du brukar ange när du kommenterar på bloggar, skriver på diskussionsforum och så vidare. Din gravatar är kopplad till din e-postadress (du kan lägga till flera olika), så därför är det viktigt att du tar en lämplig sådan.

Som sagt, fyll i e-postadressen och klicka på Signup-knappen. Ett e-brev skickas automatiskt till dig med lite information, samt en länk som du måste klicka på för att bekräfta att det är din e-postadress. Klicka på länken, och du kommer till en sida där du får välja ett ”nickname”, alltså ett smeknamn (kan inte ändras, endast små bokstäver), samt ett lösenord. Fyll i och klicka på Signup-knappen längst ned.

Nu är kontot skapat! Som du ser, på sidan du kommer till, så kan du välja att lägga till fler e-postadresser (länken add a new email högt upp), eller göra något med någon av adresserna du redan har.

Vi har ju inga bilder, som sidan påpekar sådär lagom subtilt, så vi klickar på länken för att lägga till sådana. På sidan som följer så kan du välja att ladda upp en bild som du har på din dator, välja en bild som redan finns på internet, eller ta en bild med din webbkamera direkt. Vanligast är att man ladda upp en bild som finns på datorn, så det gör vi.

Välj en lämplig bild och genom att klicka på Välj fil-knappen (kan eventuellt stå på annat språk beroende på webbläsare och inställningar på din dator) och bläddra fram den. När du valt din bild så klickar du på Next-knappen.

Nu kommer den roliga biten! När bilden laddats upp så får du välja vilken del av den som skall användas. Flytta kvadraten och dra i den med musen (det blir pilar i kanterna, klicka och håll inne musknappen och dra) så att den blir så stor som du vill ha den, och så att den ligger där den skall. Det är alltså innehållet i kvadraten som blir din gravatar!

Jag vill ha vår fina logo, så jag placerar kvadraten över den. Tryck på Crop and Finish-knappen när du har fått det som du vill.

På sidan som följer får du sätta gradering på din gravatar. Är den barnvänlig och lämpar sig för alla, eller bör den inte visas för yngre surfare? Välj efter eget tycke, men försök vara ärlig – det blir bara taskig stämning om du har något stötande och så visas den när du skriver en kommentar på en blogg som läses av små barn, exempelvis.

Sedan är det klart! Svårare än så är det inte, nu är gravataren kopplad till e-postadressen du angav. Du kan alltid ladda upp flera bilder och ha åtskilliga e-postadresser, alla med egna – eller samma – avatarbilder.

När du nu kommenterar på bloggar som har stöd för gravatarer, som Börja Blogga exempelvis, så kommer bilden visas. Tänk bara på att du måste ange den e-postadress du registrerat när du kommenterar, det är så bilden kopplas ihop med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 14 =