Läsarfrågan: Min WordPress-databas kraschar hela tiden, vad ska jag göra?

Det trillar in en och annan bloggfråga till mig, och framöver tänkte jag besvara dem här, lite då och då. Jag brukar försöka hinna att hjälpa till direkt, men ibland räcker inte tiden till, och ibland får jag upprepa mig.

En av de vanligaste frågorna kommer från bloggare som ligger på webbhotell, kör WordPress, och får se sin databas bli överbelastad. Det här är ett problem som blir alltmer ovanligt, förr kändes det verkligen som att man behövde en maffig databasserver för att hantera stora WordPress-sajter, men så är det inte längre. Systemet har blivit betydligt mer stabilt, och för de allra flesta betyder det att de inte behöver bry sig om att optimera det.

Här är läsarfrågan: Min WordPress-databas kraschar hela tiden, vad ska jag göra?

Först och främst, gratulerar till en väldigt välbesökt blogg! Alternativt beklagar till ett uruselt webbhotell – för problemet kan faktiskt ligga där. Om du kör senaste versionen av WordPress och får den här typen av fel utan tusentals besökare varje dag, då bör du kontakta ditt webbhotell och fråga vad som är fel. Det ska nämligen inte vara så.

Om vi däremot utgår från att du

  • ligger på ett bra webbhotell
  • har senaste versionen av WordPress installerad
  • inte har sprängt någon begränsning på ditt webhotell

så kan problemet lösas på två sätt.

Den första lösningen är att flytta bloggen till en egen server, alternativt ordna en extern databasserver. Din databas ”kraschar” för att den tar upp för mycket minne på servern, och det är vanligtvis begränsat på webbhotell. Det betyder att du kanske bör titta på en dedikerad server, eller ett större webbhotellskonto ifall du ligger på ett budgethotell med snäva begränsningar. Det senare finns det verkligen ingen anledning till idag, se den här posten om webbhotell för mer information.

Den andra lösningen är att installera en cache-plugin till WordPress. Det här är troligtvis lösningen för dig. En cache-plugin gör att din WordPress-installation kräver lite mer utrymme, eftersom den skapar statiska filer som besökarna ser, istället för att bli serverade resultat direkt från databasen på vanligt vis. Det låter kanske som grekiska för dig, men saken är den att statiska filer inte alls kräver lika mycket serverkraft för att fungera, i jämförelse med en databas som anropas hela tiden.

Den bästa cache-pluginen till WordPress heter WP Super Cache och är förstås gratis.

Det finns tre nackdelar med WP Super Cache:

  1. Den är inte helt lätt att installera för ovana.
  2. Den skapar statiska filer vilka tar upp plats på din server.
  3. Den kan mycket väl tänkas krocka med dynamiska plugins och element på din blogg.

Det sistnämnda beror på att WP Super Cache skapar statiska versioner av ditt innehåll, vilket betyder att plugins som pratar med WordPress och dess innehåll för att leverera resultat kan bete sig lite konstigt. Du får prova dig fram och se om det är ett problem för dig. Det går även att exkludera delar av din blogg från cachningen, men det kräver ännu lite mer hackande.

Trots det så är WP Super Cache ditt bästa val om du får databasproblem. På sikt kommer säkerligen hela eller delar av dess funktionalitet att byggas in i WordPress, men just nu är det pluginen som gäller ifall du får problem. Eller flytt till kraftigare hårdvara.

Återigen, det här är ett icke-problem för 99% av alla bloggare! De flesta har helt enkelt inte så många besökare att en WordPress-databas pressas så hårt. Det finns med andra ord ingen anledning att oroa sig för det här problemet i onödan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre − ett =