Välj rätt domännamn

Valet av domännamn, alltså den adress som leder till din blogg, är viktigt. Du kommer förhoppningsvis dras med namnet länge, och helst skall det kännas fräscht och intressant för dig under tiden.

För er som inte känner till hur det fungerar så är ett domännamn din adress på internet, det är så folk kan hitta till din sajt. Kanske knappade du in https://borjablogga.se i adressfältet i din webbläsare när du kom hit, borjablogga.se är domännamnet. Det består av ett namn, vilket är borjablogga, och en toppdomän, vilken är .se.

Så hur väljer man domännamn?

Vad du väljer är helt personligt, men fundera på följande innan du registrerar:

  • Vill du ha ett personligt domännamn? Skall ditt domännamn vara direkt knutet till ditt ämne? Det är ofta bra att ha ett talande domännamn, som dagensskiva.com till exempel – det råder inte många tvivel om vad det handlar om där. Problemet är bara att det blir svårare att gå utanför bloggens initiala koncept om domännamnet begränsar.
  • Kan du tänka dig sälja eller överlåta bloggen till någon annan om du tröttnar? I så fall bör du inte ta ett domännamn som är alltför knutet till dig som person, då blir det svårare.
  • Välj ett kort namn. Lättare att komma ihåg och säga.
  • Undvik åäö. Numera kan man förvisso ha nationella tecken i exempelvis se-domäner, men det ställer alltid frågan: skall det vara a eller åä, och skall det vara o eller ö? Börja Blogga bryter bevisligen mot den regeln.
  • Försök hitta ett distinkt namn. Ju mer minnesvärt desto bättre.
  • Undvik varumärken och missförstånd. Googla alltid ditt tänkta namn, och kolla även på Wikipedia och liknande så att du inte klampar in på någon annans område och skapar problem för dig själv.

Det finns en mängd teorier kring domännamn, såsom om det är bättre med korta nonsensord än lite längre talande beskrivningar på vad bloggen handlar om, samt hur domännamnet påverkar rankingen i sökmotorerna. Hur mycket man vill lägga in av det beror på dig själv, det viktiga tycker jag är att man trivs med domännamnet eftersom det är den adress du skall leva med.

Vilken toppdomän?

En toppdomän är den två eller fler bokstäver långa ändelsen till din domän. Vår svenska toppdomän är .se, medan man i Danmark har .dk. De första internationella toppdomänerna var och är .com, .net, och .org, medan ytterligare har kommit i form av .info, .biz, .mobi, med mera. I Sverige är .nu ganska vanlig, även om den var mer utbrett använd förr, då .se endast kunde registreras av aktiebolag, och då endast bolagsnamnet.

Generellt sett så kan man säga att .se-domäner passar bäst om du skall göra en blogg på svenska, mot svenska marknaden. Vissa hävdar även att sajter med .se rankas högre i sökmotorerna om man söker från Sverige. Är din blogg på engelska så är .com att föredra, även om det är väldigt svårt att hitta bra .com-adresser idag, den är så utbredd.

Du registrerar oftast din domän via ditt webbhotell. Man kan göra det separat också, men då får du koppla den till ditt webbhotells DNS-servrar själv, något som kan vara krångligt för många, så är du osäker bör du registrera via webbhotellet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − sex =