Donationer: låt besökarna betala ditt bloggande

bbb.gifI posten 5 andra sätt att tjäna pengar på din blogg pratade jag om alternativ till traditionella annonser. Jag lät medvetet bli att ta upp donationer som ett alternativ (vilket påpekades i kommentarerna), av en väldigt enkel anledning.

Jag tror inte donationer fungerar.

Och ni verkar hålla med mig, enligt den aningen enkla undersökningen som rullat här ett tag.

Med några timmar kvar säger hela 93% att de aldrig donerat till en blogg, varav 45% aldrig skulle få det för sig, medan 48% hävdar att de skulle kunna göra det.

Låt oss stanna upp och titta lite på de där siffrorna. 48% skulle alltså teoretiskt sett kunna tänka sig att donera till en blogg, men har aldrig gjort det. Beror det på att de inte haft en enkel möjlighet till det, eller att de inte stött på någon bloggare värd deras pengar? Omöjligt att säga, men en sak är säker: svaret ”Nej, men jag skulle kunna göra det” är inget man kan bygga en affärsmodell på. Det är helt enkelt så att tröskeln inte är övervunnen för dessa 45% ännu.

7% har donerat till en blogg någon gång, 2% av dem flera gånger. Det är kul att se.

Den här undersökningen var inte stor, ett par hundra svarade, men siffrorna är ändå intressanta.

Hur man får besökarna att donera

Jag tror som sagt inte att donationer fungerar särskilt bra för bloggar, men därmed inte sagt att det är omöjligt. Faktum är att jag rentav har fått egna bidrag på det viset av glada läsare, men det är förstås undantag och knappast något man kan leva på.

Om du vill prova att finansiera bloggen med donationer så finns det ett par kriterier som helt enkelt måste uppfyllas:

 • Bloggen måste vara bra och unik. Varför skulle besökaren annars betala?
 • Trovärdigheten måste vara på topp. Du måste vara en auktoritet i din nisch, dina ord måste helt enkelt väga tungt.
 • Bloggen behöver uppdateras kontinuerligt. Strömmen innehåll är bevis på att donationen gör nytta, så tumma inte på publiceringsschemat.
 • Det måste vara löjligt lätt att donera pengar. Krångliga lösningar är ytterligare en tröskel att övervinna – pengarna ska skickas med så få klick och uppgifter som möjligt, det måste vara målet.
 • Det måste vara säkert att donera pengar. Dels för att pengarna ska nå sitt mål, och dels för att det knappast är bra PR om givmilda läsare blir lurade av skumma tjänster som du använder på din blogg!
 • Berätta varför du vill ha in donationer. Läsarna ska veta vad de betalar för, så att säga.

Dessutom bör du överväga följande:

 • Tacka de som donerat pengar på något vis, en sida med namn och länkar eller liknande kanske?
 • Exponera möjligheten att donera med text och grafik…
 • …men tigg inte, det är inte snyggt och känns bara desperat!
 • Håll läsarna uppdaterade kring hur det går med dina donationer i den mån det går.
 • Erbjud något extra, någon form av bonus till de som donerar, om du kan.

Har du lyckats få in donationer till din blogg?

Om du har lyckats med donationskamapnjer till din blogg så vill jag väldigt gärna höra av dig. Berätta i kommentarerna här nedan, eller skriv en bloggpost om saken och skicka länken/länka hit (bra bloggsystem skickar då en automatisk länk, alltså en trackback, hit när du publicerar). Jag kommer följa upp den här posten med era berättelser om hur donationer har fungerat om det finns underlag för det.

Dessutom: det vore kul att höra vilka lösningar ni som tar emot donationer har använt för att lösa logistiken, det vill säga hur ni låter besökarna skicka pengar till er. Jag har en post på gång om det med lite tips, men den kan säkerligen kompletteras.

 • Ja, det är nog inte helt lätt att driva en blogg helt på donationer, men det borde ju inte vara en dålig idé att erbjuda möjligheten. En donation är mer än ingen. 🙂

 • Pingback: Martin Ackerfors · Intressanta länkar, vecka 30()

 • Paypal är ett jäkligt bra betalsystem, som tyvärr inte verkar ha slagit genom i Sverige. Jag har haft konto där i många år, alla betalningar går klockrent och jag har aldrig haft något strul. I USA är det jättevanligt – jag skulle exempelvis aldrig handla av någon på Ebay utan att de erbjuder Paypal.

  Nu har jag inga planer på att ens ställa frågan om donationer i min yttepyttiga hobbyblogg, men OM jag skulle göra det, skulle Paypal vara ett givet alternativ. Och så får man väl blogga om hur bra det är, för att promota det för sina presumtiva donatorer…! 🙂

 • Det finns ett plugin för WordPress som heter Buy Me a Beer och som var populärt för något år sedan. Buy Me a Beer pluginet är helt enkelt ett donationsplugin som använder sig av Paypal.

  Förutom problemet med att få besökare att göra en donation, så måste de ha ett Paypal-konto och det är ju som Jenny påpekade inte så vanligt. Har svårt att se att donationer skulle kunna ge mer än lite kaffepengar, åtminstone om man har en svenskspråkig blogg. Är din blogg på engelska tror jag donationer kan vara något att satsa på.

 • Bo

  Mest intressant just i diskussionen om att ta betalt på nätet tycker jag är vad det är som gjort att Apple med sin app store lyckats kunnat ta betalt. Det rör sig inte om lite pengar heller. Ettan just nu är ett spel som kostar 55kr. Men även andra appar som många gånger inte är speciellt bra kan lyckas skrapa ihop pengar.
  Om det är målgruppen som tidigare köpte dyra ringsignaler (nåt som jag inte förstod mig på) som de har lyckats nå eller om det är att det inte räknas som ”internet” och därför har lättare att kunna ta betalt.
  Men en sak är i allafall säker och det är att man – precis som i en av dina punkter – lyckats göra det enkelt att betala.

  Det tror jag är en stor hel av hemligheten.

 • Bo

  Ja om man ska köra det spåret så är ju Paypal helt klart vägen att gå i dagens läge.
  Har själv använt det i många år och tycker det fungerar bra. Konstigt att det inte är större i Sverige.

  Vet inte vad som skulle kunna få mig att donera någonting, om vi bortser från välgörenhetsgrejer. Det skulle väl vara något som jag i min tur kan tjäna pengar på. Någon som ger genomlysta analyser av aktiemarknaden tex. Finns en del exempel på sånt i USA, men då är det nog mer av en prenumerationsmodell.

 • Bra tankar här! Jag är själv Paypal-användare, men kan inte se det fungera i Sverige helt enkelt, som påpekats. Det behövs något enklare, egentligen tror jag nog att SMS-betalning passar våra skandinaviska förhållanden bäst. Vi SMS:ar ju gärna, och det finns tjänster man kan koppla på relativt enkelt. Nackdelen är förstås att så mycket av kakan tas av operatörerna, det blir inte mycket kvar av en donerad tia…

 • Finns flertalet företag som erbjuder att man gratis kan komma igång att ta donationer med SMS. Tycker personligen att ddet är ett smidigt sätt att ta donationer.

 • Jättebra artikel men jag skulle önska en genomgång av några tjänster man kan använda (inte Paypal tack)